Національна школа суддів України

Гласність як принцип судочинства

9 червня 2020 року Львівське регіональне відділення Національної школи суддів України в режимі онлайн провело семінар для працівників апаратів судів на тему: Забезпечення гласності та відкритості судового процесу”. 

Навчальний захід відкрила директорка Львівського регіонального відділення Оксана Польна, яка зазначила, що принципи  гласності та відкритості  судового процесу закріплено в Конституції України, процесуальних кодексах та законах, адже вони є засадничими для кожного виду судочинства в Україні. Однак, зважаючи на розвиток суспільних відносин у державі, такі принципи як гласність та відкритість судового процесу потребують переосмислення, щоб відповідати вимогам часу.

Семінар провели суддя Львівського окружного адміністративного суду Олександр Сасевич, суддя, голова Миколаївського районного суду Львівської області Володимир Павлів, доцент кафедри давньої історії України та архівознавства історичного факультету Львівського національного університету ім. І. Франка, кандидат юридичних наук Степан Білостоцький, фахівець-експерт із комунікацій у системі правосуддя, член Національної спілки журналістів Ольга  Давид та спеціаліст по соціальній роботі Центру “Жіночі перспективи” Олена Кальбус.

           Під час семінару учасники вивчили такі питання:

  • принцип гласності як одна із засад правосуддя
  • інформаційне лідерство суду як спосіб запобігання тиску та кризових ситуацій
  • систематизація законодавства, що відображає право на відкриті слухання в Україні та регулює взаємодію ЗМІ та громади
  • забезпечення доступності, повноти та зрозумілості інформації отриманої з суду
  • внутрішньо-особистісні конфлікти при виконанні професійних обов’язків. Управління конфліктом