Національна школа суддів України

Готуємо тренерів для кандидатів на посаду судді

17 травня 2017 року Національна школа суддів України продовжила підготовку тренерів для проведення спеціальної підготовки кандидатів на посаду судді щодо застосування Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод та практики Європейського суду з прав людини у співпраці з Координатором проектів ОБСЄ в Україні за участі Верховного Суду України та Вищого адміністративного суду України за фінансової підтримки Уряду Канади в межах проекту “Гарантування дотримання прав людини при здійсненні правосуддя”.

Спеціальна підготовка кандидатів на посаду судді має шість блоків, з яких Конвенція про захист прав людини і основоположних свобод вивчається в п’яти блоках. Особливістю ж цього ТоТ є те, що тренінг у межах блоку І “Основи організації суду та діяльності судді” Програми спеціальної підготовки кандидатів на посаду судді має установчий характер щодо подальшої підготовки за чотирма блоками, що відповідають видам судочинства ІІ–V блоків Програми спеціальної підготовки кандидатів на посаду судді .

Вітальними словами тренінг для тренерів відкрили кандидат юридичних наук, професор, проректор з науково–дослідної роботи Національної школи суддів України Наталія Шукліна, національний спеціаліст програми Верховенство права та права людини Координатора проектів ОБСЄ в Україні Олена Лунгол, начальник управління з питань підготовки конституційних подань та дотримання прав на доступ до публічної інформації Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, експерт проекту “Гарантування дотримання прав людини при здійсненні правосуддя” Ірина Кушнір.

Відкриваючи цей тренінг, проректор Наталія Шукліна зазначила, що Національна школа суддів України керується єдиними методологічними підходами, передбаченими Концепцією національних стандартів суддівської освіти, у розробці навчальних курсів, вагому роль у яких відіграють інтерактивні методи підготовки, та зауважила, що головною метою цього тренінгу для тренерів є оволодіння суддями-викладачами методологією викладання цього навчального курсу для кандидатів на посаду судді в результаті детального опрацювання кожної з його тем. Це забезпечить формування високопрофесійного викладацького складу із суддів-викладачів із метою проведення спеціальної підготовки кандидатів на посаду судді в рамках добору кандидатів на посаду судді, оголошеного рішенням Вищої кваліфікаційної комісії суддів України від 03 квітня 2017 року.

Начальник відділу науково–методичного забезпечення підготовки суддівського корпусу, кандидат юридичних наук, директор цього навчального курсу Тетяна Фулей наголосила на важливості питань, які охоплюються цим тренінгом, для усієї програми спеціальної підготовки кандидатів на посаду судді.

Під час тренінгу Конвенція та практика ЄСПЛ розглядалися з урахуванням низки змістовних та організаційних особливостей курсу: необхідності попереднього опрацювання рішень ЄСПЛ для визначення найбільш характерних випадків порушення обов’язкових елементів поняття “верховенство права” в розумінні практики ЄСПЛ, ознайомлення з міжнародними документами, зокрема Доповіддю Європейської комісії за демократію через право (Венеційська комісія), схваленій Венеційською Комісією на 86-му пленарному засіданні (Венеція, 25–26 березня 2011 року), Контрольним переліком питань для оцінки дотримання верховенства права, прийнятому на 106-му пленарному засіданні Венеційської комісії (Венеція,
11-12 березня 2016 року) тощо.

Тренінг поєднав різноманітні форми навчальної роботи та практичний методичний супровід кожного елементу.

Дві ключові міні-лекції представили судді-розробники цього курсу. Вступну міні-лекцію на тему: “Конвенційний механізм захисту прав людини” представив суддя Окружного адміністративного суду міста Києва Володимир Донець, у якій розкрив роль і місце Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, її структуру, значення практики Європейського суду з прав людини та ін.

Голова Апеляційного суду Закарпатської області Ганна Фазикош розкрила тему: “Верховенство права: основа демократії”, в якій розповіла про обов’язкові елементи верховенства права у взаємозв’язку з Конвенцією про захист прав людини і основоположних свобод, рішеннями ЄСПЛ, проблеми які можуть супроводжувати суддів-викладачів при поданні цього матеріалу.

Кожен виступ супроводжувався активним експертним обговоренням проблемних питань, а індивідуальне завдання – коментарем його виконання.

Під час заходу учасники мали також можливість отримати практичні поради щодо методики викладання передбачених програмою тренінгу форм організації навчального процесу.