Національна школа суддів України

HELP курс з питань внутрішнього переміщення осіб

17 вересня 2019 року в Києві Національна школа суддів України у співпраці з проектом Ради Європи “Внутрішнє переміщення в Україні: розробка тривалих рішень” проводить другий установчий семінар для суддів – HELP курс з питань внутрішнього переміщення.

Вітальними словами захід відкрили проректор Національної школи суддів України Наталія Шукліна, акцентувавши увагу на важливості проблеми внутрішньо переміщених осіб в Україні та висловивши слова вдячності Проекту за співпрацю з Національною школою суддів України у сфері посилення спроможності внутрішньо переміщених осіб, та керівниця проекту Ради Європи Ганна Христова, зупинившись на практиці Європейського суду з прав людини та проблемних аспектах захисту прав внутрішньо переміщених осіб, які потребують вирішення державою.

Семінар розпочався з виступу співробітника HELP відділу Директорату з прав людини та верховенства права Ради Європи Ани Медарської-Лазової, яка ознайомила учасників заходу з платформою HELP Ради Європи та дистанційними курсами HELP, а також відзначила, що кількість користувачів дистанційного навчання HELP зростає у геометричній прогресії, а саме: у 2011 році -  1534 користувача, у  червні 2019 року збільшилося до 36000.

Заступник начальника відділу підготовки викладачів (тренерів) Національної школи суддів України Галина Юровська, яка є експертом даного проекту, у свою чергу, окреслила проблематику судового захисту прав внутрішньо переміщених осіб.

У межах другої частини заходу слухачі ознайомляться з HELP курсом Ради Європи з питань внутрішнього переміщення, до складу якого включені національні адаптаційні матеріали. Модератори даної теми – доцент кафедри порівняльного і європейського права Інституту міжнародних відносин КНУ імені Тараса Шевченка, сертифікований тренер програми HELP Ради Європи, національний консультант проекту Ради Європи “Внутрішнє переміщення в Україні: розробка тривалих рішень” Алла Федорова та суддя, сертифікований тренер програми HELP Ради Європи Костянтин Шалота. Учасники заходу більш детально ознайомляться зі змістом, матеріалами та можливостями курсу, а також критеріями оцінювання та пройдуть процедуру реєстрації в системі HELP.

Третій такий установчі семінарі відбудеться 20 вересня 2019 року у Дніпрі.