Національна школа суддів України

III Судовий форум ААУ пройшов у новому форматі

29 травня 2020 року ректор Національної школи суддів України Микола Оніщук взяв участь у наймасштабнішому юридичному онлайн-форумі, який об’єднав суддів і адвокатів для обговорення сучасного стану та перспектив судової системи України.

Виступаючи на форумі під час сесії “Судова реформа. Версія 2.0.2.0”, ректор Микола Оніщук зосередив увагу слухачів на проблемах комплексності подальших кроків у здійсненні судової реформи, виділивши при цьому проблему територіальної організації судів, зокрема: їх оптимізації; реформи касаційного судочинства та підвищення ролі касаційних судів у забезпеченні єдності судової практики.

Микола Оніщук окремо зупинився на питанні доступу до правосуддя в контексті подолання надмірної зарегульованості процесуального законодавства, переходу на виключно одноособовий розгляд справ у судах першої інстанції, розширення суддівської дискреції, включаючи право на коротке судове рішення.

Ректор також торкнувся інших питань судової реформи в частині удосконалення законодавства, суддівської кар’єри та інститутів дисциплінарної відповідальності.

Цьогорічний триденний судовий форум вперше проходив у форматі онлайн та охопив чимало важливих тем, зокрема: “Судова реформа. Версія 2.0.2.0”; “Процесуальні Лайфхаки: від проблем до можливостей”; “Місія можлива: менеджмент складних та резонансних справ”; “AdvoTECH та судове представництв”.

Також в рамках форуму були передбачені вузькопрофільні бутик-конференції щодо сімейних, іпотечних та екологічних спорів, етики й репутації арбітражного керуючого, а також з питань літігації з кримінальним елементом.