Національна школа суддів України

Імплементація міжнародно-правових норм у національну судову практику в умовах воєнного стану

24 травня 2022 року Національна школа суддів України провела  семінар “Застосування стандартів прав людини та норм міжнародного гуманітарного права у національній судовій практиці ” для суддів та працівників апаратів місцевих та апеляційних судів.

Учасників навчального заходу привітав начальник відділу підготовки суддів Іван Балаклицький, зазначивши, що Національна школа суддів України продовжує проводити спільні семінари, які є нагальними зараз, у період воєнного стану та воєнних дій. Директор Одеського регіонального відділення Володимир Пироговський представив викладачів та ознайомив учасників з програмою заходу. Заступник директора Дніпровського регіонального відділення Володимир Поплавський побажав усім присутнім цікавої й плідної роботи впродовж заходу.

Суддя Одеського  окружного адміністративного суду Оксана Бойко ознайомила слухачів з понятійним апаратом міжнародного гуманітарного права.

Суддя Вищого антикорупційного суду, кандидат юридичних наук Віра Михайленко навела приклади  імплементації міжнародно-правових норм у національну судову практику при притягненні до відповідальності за воєнні злочини.

Щодо взаємодії міжнародного гуманітарного права та міжнародного права з прав людини, а також міжнародно-правового захисту майнових прав осіб, які постраждали від агресії, поспілкувався з учасниками адвокат, експерт програми HELP Ради Європи, експерт освітніх програм Української Гельсинської спілки з прав людини Сергій Заєць.

На завершення заходу суддя Великої палати Верховного Суду, кандидат юридичних наук, доцент Дмитро Гудима окреслив обов’язки держави за Конвенцією про захист прав людини і основоположних свобод та відповідальність за їхнє невиконання та поділився досвідом Великої Палати Верховного Суду у справах постраждалих від російської агресії .

Усі учасники семінару отримають електронний Сертифікат Національної школи суддів України.