Національна школа суддів України

Кандидати на посаду судді засвоюють особливості розгляду спорів про визнання правочинів недійсними

12 жовтня 2018 року у Дніпропетровському регіональному відділенні для майбутніх суддів першої групи слухачів спеціальної підготовки триває дводенний тренінг на тему: “Особливості розгляду спорів про визнання правочинів недійсними”.

Досвідом щодо актуальних питань, передбачених програмою заходу, продовжують ділитися тренери навчального курсу – судді Ганна Бондаренко та Андрій Нижний, який є одним із розробників цього курсу.

Упродовж дводенної роботи тренінгу суддя-викладач Ганна Бондаренко розглядала зі слухачами питання про поняття та види недійсних правочинів, визнання правочину дійсним як спосіб захисту порушеного права, визнання недійсними правочинів, пов’язаних з обігом нерухомості, наслідки вчинення правочину за межами дієздатності, визнання недійсними правочинів у сфері кредитних правовідносин. Тренер Андрій Нижний детально висвітлив загальні положення про правочини, наслідки недійсності правочинів, процесуальні аспекти розгляду справ про визнання правочинів недійсними.

Тренінг проходить у форматі міні–лекцій із використанням презентацій, перегляду відеоматеріалів, вирішення практичних завдань, роботи в малих групах, модерованих дискусій, експрес–опитування з використанням клікерів.

Для закріплення матеріалу тренінгу слухачам запропоновано практичне завдання у вигляді навчального судового засідання, де групу слухачів ділять на три міні-групи: позивачі, відповідачі та судді. Кожній групі надається завдання, яке полягає у тому, що групи позивачів та відповідачів готують позицію по справі та визначають своїх представників у судовому засіданні, а група суддів приймає рішення по цій справі.

При обговоренні та вирішенні завдань майбутні судді не залишаються байдужими та приймають активну участь.

На основі викладеної інформації слухачі та слухачки спеціальної підготовки отримали детальні практичні поради щодо розгляду та вирішення справ, пов’язаних із недійсністю правочинів, які їм будуть дуже корисними в подальшій судовій діяльності, навчилися визначати вид недійсного правочину, обставини, які підлягають встановленню у справах, пов’язаних із недійсністю правочинів, мотивувати рішення суду та формулювати резолютивну частину рішення суду.