Національна школа суддів України

КАРА ЗА ЗЛОЧИНИ ПРОТИ ЖУРНАЛІСТІВ

3 липня 2019 року в місті Києві відбувся круглий стіл “Безкарність чи відповідальність: як в Україні розслідують кримінальні злочини проти журналістів?”, в якому взяли участь працівники Національної школи суддів України.

На круглому столі акцентувалось, що лише за 4 місяці 2019 року слідчі Національної поліції України розпочали досудове розслідування у 63 кримінальних правопорушеннях за злочинами у сфері професійної діяльності журналістів щодо перешкоджання законній професійній діяльності журналістів, погрози або насильства стосовно журналіста, умисного знищення або пошкодження майна журналіста, посягання на життя журналіста тощо.

Людмила Опришко, адвокатеса, медіаюристка ГО “Платформа прав людини”, презентувала учасникам аналітичний звіт “Проблеми розслідування та судового розгляду кримінальних справ, пов’язаних із порушенням професійних прав журналістів в Україні” та практичний посібник “Рекомендації щодо захисту професійних прав журналістів, які стали жертвою агресії у зв’язку з виконанням професійних обов’язків в Україні”.

Спікерами круглого столу були Олександр Бурмагін, виконавчий директор ГО “Платформа прав людини”, адвокат, медіаюрист, Сергій Томіленко, голова Національної спілки журналістів України, адвокати, представники прокуратури, національної поліції.

Під час експертного обговорення питань про те, як журналістам та редакціям захистити свої професійні права, виступив Олександр Коротких, викладач відділу підготовки викладачів (тренерів) Національної школи суддів України, який зазначив про захист прав журналістів у судовому порядку. Участь у круглому столі взяли: Оксана Шамрай, начальник відділу науково-методичного забезпечення діяльності судів та органів суддівського врядування, її заступники Олександр Іщенко та Марина Самофал.

Круглий стіл був ініційований громадською організацією “Платформа прав людини”.