Національна школа суддів України

Кібербезпека та права людини в мережі Інтернет

22 травня 2018 року в Харківському регіональному відділенні для однієї з двох груп слухачів і слухачок спеціальної підготовки було проведено тренінг з особливостей здійснення судового розгляду щодо злочинів у сфері використання електронно-обчислювальних машин, систем та комп’ютерних мереж і мереж електрозв'язку.

Тема кіберзлочинів нова для суддівської спільноти, то ж для проведення такого тренінгу  поряд з досвідченим суддею Денисом Цвірюком було запрошено фахівця в цій галузі – доцента кафедри кримінального права і кримінології Харківського національного університету внутрішніх справ, кандидата юридичних наук Ксенію Юртаєву.

На початку тренінгу викладачі зауважили, що інформатизація суспільства, розвиток інформаційних технологій, процеси їх впровадження в життя разом із позитивними сторонами мають і негативні. Саме інформатизація породила нову категорію проступків, правопорушень, злочинів, що вчинюються з використанням інформаційних технологій.

Кандидати та кандидатки на суддівські мантії впродовж дня опановували теоретичну основу розгляду злочинів у сфері інформаційних технологій, особливості судового провадження та судову практику в таких справах.

Продемонстровані відеосюжети та їх наступне обговорення  під час “мозкового штурму” дозволили тренерам налаштувати аудиторію на розуміння соціально–небезпечних наслідків кіберзлочинів у вигляді блокування певної інформації, її витоку тощо.

Складним для майбутніх служителів Феміди виявилась кваліфікація кіберзлочинів та володіння специфічною термінологією, яку використовують ІТ спеціалісти та потенційні правопорушники. З цими питаннями слухачі та слухачки вдало впорались за допомогою фахових тренерів.

Підсумовуючи заняття, викладачі та слухачі дійшли спільного висновку про досягнення мети тренінгу, яка полягала у формуванні уміння правильно визначати, тлумачити, застосовувати принципи та норми права, що регулюють права людини в мережі Інтернет, уміння прийняти справедливе, законне, обґрунтоване і вмотивоване належним чином судове рішення.