Національна школа суддів України

Кібергігієна та основи сучасної соціальної інженерії

23 червня 2022 року Національна школа суддів України за підтримки Посольства Великої Британії в Україні провела для суддів, помічників суддів та працівників апаратів судів вебінар “Кібергігієна та основи сучасної соціальної інженерії”.

Заняття відкрили заступник начальника відділу, директор тренінгових програм для суддів і працівників апаратів судів щодо протидії кіберзлочинності, застосування електронних доказів та основ кібергігієни Олександр Іщенко та колишній офіцер військової розвідки Великої Британії, експерт Королівської служби публічного обвинувачення (CPS), Поліцейської академії Лондонського Сіті (CoLP), Національного центру білокомірцевої злочинності США (NW3C) Марк Джонсон.

Роботу вебінару розпочав ключовий спікер Марк Джонсон, який зазначив, що під час спілкування має на меті надати практичні поради і рекомендації для зняття завіси містерії технічних злочинів. Обговорити низку практичних прикладів того, як злочинна держава, держава-агресор і її  представники можуть вишукувати свої мішені в мережі Інтернет. Практично розглянути, як зловмисники країни агресора діють і в чому полягають ризики.

Викладач акцентував увагу суддівської спільноти на важливому питанні щодо використання інтернету і соціальних медіа задля пошуку персональних даних потенційних жертв та членів їх сімей. Також він розповів про існуючі методи пошуку користувача на основі зображень та типові помилки під час роботи з електронною поштою. На основі реальних прикладів надав корисні рекомендації стосовно здійснення ідентифікації фейкових профілів у мережах користувачів.

Крім того, Марк Джонсон ознайомив слухачів вебінару з популярними техніками соціальної інженерії, які використовуються для викрадення конфіденційних даних чи поширення шкідливого програмного забезпечення. А також покроково розповів про правила налаштування безпеки в мережі Інтернет, дотримання яких суттєво допоможе у боротьбі з кіберзлочинцями за цифрову безпеку.

Упродовж роботи вебінару судді, помічників суддів та працівників апаратів судів опрацювали низку важливих питань щодо кібергігієни в мережі Інтернет та сучасної соціальної інженерії. Запрошений експерт надав ґрунтовні та фахові відповіді на численні запитання слухачів.