Національна школа суддів України

Комунікативно-психологічні особливості взаємодії з особами з інвалідністю

12 липня 2018 року в місті Дніпрі місцевим регіональним відділенням Національної школи суддів України спільно з Дніпропетровським окружним адміністративним судом проведено семінар для суддів окружних адміністративних судів на тему: “Забезпечення доступу до судів осіб з інвалідністю та особливості комунікації з ними”.

У семінарі взяли участь 24 судді Дніпропетровського окружного адміністративного суду.

Відкрив захід директор регіонального відділення, суддя у відставці, заслужений юрист України Олександр Мартиненко, який звернув увагу на актуальність теми, ознайомив із регламентом семінару та представив викладачів. Також з вітальною промовою виступив голова Дніпропетровського окружного адміністративного суду Андрій Коренев, який закликав суддів бути активними та ставити запитання викладачам щодо нагальних проблем спілкування з особами з інвалідністю в залі судових засідань під час вирішення адміністративних спорів.

На початку семінару доцент кафедри соціології Дніпропетровського національного університету імені Олеся Гончара, кандидат соціологічних наук Віра Макаренко  поділилася зі слухачами теоретичними знаннями щодо поняття про людей з інвалідністю та окреслила соціологічний портрет людини з інвалідністю.

Про особливості етикету спілкування з відвідувачами суду, які мають інвалідність, а також про комунікативно-психологічні особливості взаємодії з особами з інвалідністю розповіла доцент кафедри загальної психології та патопсихології Дніпровського національного університету імені Олеся Гончара, кандидат психологічних наук Аліна Бунас. Викладач приділила особливу увагу особливостям спілкування з особами з інвалідністю, які мають ознаки нервово-психічного напруження, з людьми з порушеннями зору та слуху, незрячими, із затримкою в розвитку та психіатричними проблемами.

Цікавою і корисною для учасників семінару була інформація голови правління громадської організації “Регіональна асоціація пацієнтів”  Лариси  Бабич про створення в суді умов щодо фізичної доступності будівель і приміщень суду для осіб з інвалідністю і маломобільних груп.

Про правові аспекти медико-соціальної експертизи розповіли адвокат Дніпропетровської обласної колегії адвокатів, керівник юридичного департаменту комунального закладу “Обласний клінічний центр медико-соціальної експертизи Дніпропетровської обласної ради” Лариса Ярош і доцент кафедри медико-соціальної експертизи і реабілітації ФПО Дніпропетровської медичної академії, кандидат медичних наук Інна Борисова.

Семінар проведено із застосуванням інтерактивних лекцій із використанням презентацій Power Point, демонстрацією відеоролика, проведення дискусії, обговорення актуальних проблем.

Після закінчення семінару кожному судді, який брав у ньому участь, було вручено Сертифікат Національної школи суддів України.

Із повними текстом програми семінару можна ознайомитись на веб-сайті Національної школи суддів України.