Національна школа суддів України

Конфлікт інтересів та шляхи його запобіганню у роботі Служби судової охорони

27 травня 2022 року Національна школа суддів України провела для працівників територіальних управлінь Служби судової охорони у Волинській, Закарпатській, Івано-Франківській, Львівській та Рівненській областях онлайн–семінар “Конфлікт інтересів в діяльності співробітників Служби судової охорони”.

Захід організовано та проведено Львівським регіональним відділенням Національної школи суддів України.

Семінар відкрила директорка Львівського регіонального відділення Оксана Польна, яка наголосила на тому, що запобігання конфлікту інтересів у системі органів правосуддя є обов’язковим для забезпечення відкритості та прозорості роботи судових установ. Очільниця відділення висловила впевненість, що зростання суспільної довіри до всієї судової системи зараз надзвичайно важливе завдання, тому слід виключати і унеможливлювати будь які прояви корупції.

У вітальних словах запрошені керівники територіальних управлінь Служби судової охорони відзначили, що тема боротьби з корупцією залишається актуальною, тому важливо продовжувати проводити такі семінари. Спікерами також зазначилось, що від діяльності кожної людини в установах судової системи безпосередньо залежить авторитет суду та судової влади в цілому.

До проведення навчання було залучено начальника служби з питань запобігання та виявлення корупції центрального органу управління Служби судової охорони, полковника Служби судової охорони Андрія Потребчука та заступницю начальника Територіального управління Державної судової адміністрації України у Львівській області Марію Коник.

Директорка відділення Оксана Польна у своїй міні-лекції висвітлювала тему антикорупційної сутності і значення адміністративно-правового обмеження спільної роботи близьких осіб в органах системи правосуддя.

Серед питань, що обговорювались на семінарі були стандарти професійного етики в діяльності співробітників Служби судової охорони; теорія і практика конфлікту інтересів, зокрема, поняття, основні складові та методологія запобігання їх виникненню; дисциплінарна відповідальність співробітників Служби судової охорони; підстави для притягнення та види дисциплінарних стягнень. Окрім лекційного матеріалу, учасники залучались до активного обговорення та отримали вичерпні відповіді на всі поставлені  запитання.

По завершенню семінару слухачі отримали електронні Сертифікати Національної школи суддів України.