Національна школа суддів України

Ефективне правосуддя – підтверджене практикою застосування нового Господарського процесуального кодексу України

22–26 жовтня 2018 року в місті Львові місцеве регіональне відділення Національної школи суддів України проводить підготовку помічників суддів окружних та апеляційних господарських судів.

Підготовку відкрила директор Львівського регіонального відділення Оксана Польна, яка привітала слухачів із успішним завершенням реорганізації господарських судів, підкреслила позитивні моменти організаційних змін та побажала натхнення в роботі. У вступному слові голова господарського суду Львівської області Михайло Юркевич вкотре радо привітав слухачів у приміщенні суду і розповів про поступове покращення приміщень та облаштування залів для комфортного проведення заходів, зокрема навчання суддів та працівників апаратів.

 Викладачами для проведення підготовки запрошено суддів Тараса Фартушка, Олену Малєєву, Богдана Яворського, Христину Гладишеву. Помічники суддів прослухають лекції щодо матеріального та процесуального права, зокрема у світлі змін до Господарського процесуального кодексу України, обговорять актуальні питання застосування певних норм законів та подискутують щодо розгляду окремих категорій справ, проаналізують співвідношення Цивільного та Господарського кодексів України, поговорять про докази та доказування в господарському судочинстві, питання формалізації електронних доказів у господарському процесі. Працівники апаратів судів візьмуть участь у дискусії про верховенство права як універсальний базовий принцип та умову ефективного захисту основних прав людини.

Для викладання суміжних дисциплін запрошено фахівців інших галузей – доцента кафедри давньої історії України та архівознавства історичного факультету Львівського національного університету ім. І. Франка, кандидата юридичних наук Степана Білостоцького, психолога, психотерапевта, волонтера Кризової психологічної служби міста Львова, голову Наглядової ради благодійного фонду “Психологічний реабілітаційний центр “Цвіт нації”, магістра філософії Ольгу Уралову, прес-секретаря господарського суду Львівської області, доцента кафедри теорії і практики журналістики Львівського національного університету ім. І. Франка, кандидата наук із соціальної комунікації Наталію Шайду, фахівця-експерта з комунікацій у системі правосуддя, члена Національної спілки журналістів Ольгу Давид, доцента кафедри української мови Львівського національного університету ім. І. Франка, кандидата філологічних наук Марію Білоус, доцента кафедри менеджменту та соціальних наук Львівського навчально-наукового інституту ДЗВНЗ “Університет банківської справи”, кандидата філологічних наук, доцента Надію Дзендзюру.

Учасники підготовки дізнаються про історичне підґрунтя авторитету судової влади, вивчать основні правила взаємодії представників суду із представниками ЗМІ. Аудиторія пропрацює з психологом одні з найважливіших вправ для уникнення професійного вигорання, зміцнення стресостійкості і поспілкується про способи виходу з кризових ситуацій у професії без шкоди для психологічного здоров’я.  Одним з вагомих акцентів цього навчання стане практикум з української мови. Слухачі пригадають правила правопису, обговорять нововведення щодо вживання та написання окремих слів юридичної тематики і матимуть змогу поставити лекторам запитання щодо правильного написання проектів судових рішень.