Національна школа суддів України

Криміналістичні дослідження місць масових поховань

25 листопада 2022 року Національна школа суддів України спільно з Центром навчання суддів та прокурорів Нідерландів і Тренінговим центром прокурорів України за сприяння Європейської мережі суддівської освіти провела онлайн–вебінар з метою підвищення рівня кваліфікації суддів, працівників апаратів судів та прокурорів “Криміналістичні дослідження місць масових поховань”.

Навчання відкрили ректор Національної школи суддів України Микола Оніщук та директорка Центру навчання суддів та прокурорів Нідерландів Маргріт Блейс, які відзначили важливість тематики заходу в реаліях сьогодення з точки зору досягнення єдності у розслідуванні різних аспектів воєнних злочинів та розгляді відповідних кримінальних проваджень у суді.

Викладачем вебінару виступив експерт-криміналіст, судмедексперт (Forensic Pathologist) м. Глазго (Великобританія) Доктор Джон Кларк. У ході своєї презентації міжнародний експерт обговорив із суддями та прокурорами тематику медичних аспектів розслідувань воєнних злочинів, а також надав практичні рекомендації щодо особливостей криміналістичних досліджень місць масових поховань.

Після виступу спікера традиційно відбулася сесія запитань-відповідей, у ході якої слухачі вебінару мали можливість поставити експерту-криміналісту додаткові запитання з тематики заняття та предметно подискутувати з озвученої проблематики.

Проведене навчання продемонструвало зацікавленість суддів і прокурорів в отриманні додаткових знать щодо розслідувань різних аспектів воєнних злочинів у країнах Європи.

Модерував навчання заступник начальника відділу науково-методичного забезпечення діяльності судів та органів суддівського врядування Олександр Іщенко.