Національна школа суддів України

Кримінальні провадження, пов’язані з торгівлею людьми: розгляд проблемних питань та практики

20–21 червня 2018 року в місті Кропивницькому регіональне відділення Національної школи суддів України спільно з представництвом Міжнародної організації з міграції (МОМ) в Україні за підтримки Міністерства міжнародних справ Канади проводить семінар для суддів місцевих загальних та апеляційних судів на тему: “Практичні аспекти застосування судами України законодавства з протидії торгівлі людьми, особливо малолітніми та дітьми”.

У семінарі беруть участь 28 суддів місцевих загальних та апеляційних судів Кіровоградської та Полтавської областей.

У вітальній промові директор регіонального відділення, заслужений юрист України Олександр Мартиненко ознайомив учасників з метою та регламентом семінару та представив викладачів.  Про останні тенденції та напрямки протидії торгівлі людьми в Україні розповіла заступник Координатора Програми Оксана Горбунова.

Під час семінару судді разом із доцентом Київського національного університету ім. Тараса Шевченка, провідним науковим співробітником юридичного факультету, доктором юридичних наук Андрієм Орлеаном розглянуть питання щодо кримінально-правової характеристики злочинів, пов’язаних із торгівлею людьми, та обставин, що підлягають доказуванню.

Лекція Андрія Орлеана щодо відмежування торгівлі людьми від суміжних складів злочинів, пов’язаних із торгівлею людьми, та їх кваліфікації за сукупністю з іншими злочинами завершиться роботою слухачів у малих групах.

Суддя Апеляційного суду Донецької області Любомир Никифоряк обговорить з колегами особливості судової практики у кримінальних провадженнях, пов’язаних із торгівлею людьми, й оцінку доказів та призначення судами покарань за вчинений злочин. Також викладач розповість про етичні аспекти судового розгляду кримінальних проваджень щодо злочинів торгівлі людьми з урахуванням прав та інтересів потерпілих осіб, а учасники семінару поділяться практикою щодо відшкодування заподіяної шкоди потерпілим від торгівлі людьми, а також щодо вирішення цивільних позовів у судах.

У ході обговорення актуальних питань щодо захисту потерпілих у кримінальних провадженнях за фактами торгівлі людьми під час судового розгляду адвокат Харківської колегії адвокатів Геннадій Герасименко зосередить увагу на можливих шляхах виходу зі складних ситуацій.

Керівник відділу інформаційних технологій Представництва МОМ в Україні Віктор Заскальний розповість про основи роботи в мережі Інтернет та обговорить проблемні питання пошуку інформації в мережі.

За підсумками семінару відбудеться анкетування щодо якості проведення заходу й актуальності тематики.

Повний текст програми семінару розміщено на веб-сайті Національної школи суддів України в розділі “Підготовка суддів”.