Національна школа суддів України

Круглий стіл-дискусія з питань конфлікту інтересів у діяльності суддів

15 березня 2016 року в місті Харкові відбулося засідання  круглого столу на тему: “Управління конфліктом інтересів у діяльності суддів”.

Захід організовано Харківським регіональним відділенням  Національної школи суддів України спільно з  проектом ЄС  “Підтримка реформ у сфері юстиції в Україні” для суддів місцевих та апеляційних судів.

Судді судів загальної юрисдикції та інші представники судової системи мають право подати добровільну декларацію про приватні інтереси, наявність яких може вплинути на об’єктивність та неупередженість під час прийняття рішень.  Таке положення містить “Порядок здійснення контролю за дотриманням законодавства щодо конфлікту інтересів у діяльності суддів”, який затверджено рішенням Ради суддів України від 4 лютого
2016 р. № 2.  Зазначений Порядок передбачає запровадження системи добровільного розкриття та реєстрації приватних інтересів суддів.

Саме з цього приводу і спілкувались учасники круглого столу  з керівником проекту Європейського Союзу “Підтримка реформ у сфері юстиції України” Віргіліусом Валанчусом, головою  комітету етики, врегулювання конфлікту інтересів та професійного розвитку суддів Ради суддів України, суддею Вищого адміністративного суду України Тетяною  Чумаченко та  національним експертом проекту ЄС  Юлією Землицькою.

Тетяна Чумаченко розпочала виступ з короткого аналізу нормативного-правових актів, які регулюють питання конфлікту інтересів у судовій сфері, роз’яснила повноваження Ради суддів України з цього питання. Під час виступу акцентувала увагу учасників круглого столу на те, що неповідомлення або несвоєчасне повідомлення суддею про  потенційний конфлікт інтересів тягне за собою дисциплінарну відповідальність судді, а неповідомлення щодо реального інтересу – адміністративну відповідальність. Саме з метою врегулювання питання вирішення конфлікту інтересів у судовій діяльності безпосередньо суддівською спільнотою і було розроблено Положення про здійснення контролю за дотриманням законодавства щодо конфлікту інтересів у діяльності суддів та інших представників судової системи та його врегулювання. Рада суддів України готова вдосконалювати вказане положення з метою демонстрації відкритості судової системи України. Декларування суддями приватних інтересів є кроком назустріч суспільству – зауважила Тетяна Чумаченко.

Експерт проекту Юлія Землицька зауважила, що в багатьох країнах Європейського союзу розроблено та тривалий час  діє так звана політика  управлінням конфліктом інтересів.  Це пояснюється тим, що всі працівники публічних органів мають приватні інтереси, які можуть стати на перешкоді виконанню публічних обов’язків. Конфлікт інтересів – це норма життя.  Мета політики управління конфліктом інтересів – запобігти переростанню потенційного конфлікту інтересів у реальний, запобігти негативним наслідкам.  Для забезпечення запобігання конфлікту інтересів у судовій сфері та для його врегулювання повинні спільно діяти як судді так і Рада суддів України. Способом запобігти конфлікту інтересів в Україні на сьогодні є декларування приватних інтересів суддями. Під час запровадження цієї процедури в Україні було використано литовський досвід.  У Литві діє Закон “Про узгодження приватних та публічних інтересів публічних осіб”, який розповсюджується на всіх публічних осіб у державі, включаючи суддів. У Литві реєстри приватних інтересів суддів є відкритими та включені до системи автоматизованого розподілу. Вказане запобігає потраплянню в провадження судді справ, які пов’язані з приватними інтересами.

Вергіліус Валанчус надав суддям практичні поради щодо декларування приватних інтересів та навів приклади з практики європейських країн. Зазначив, що декларування повинно бути розумним, а не формалізованим. Зараз в Україні розробляються типові ситуації та типові питання, які підлягають обов’язковому декларуванню суддями.

Захід пройшов змістовно та конструктивно, тема круглого столу викликала жвавий інтерес та багато запитань в учасників. Роботу круглого столу висвітлювали засоби масової інформації обласного рівня – телеканал ОТБ, Харківська обласна радіокомпанія, Харківським кризовий інфоцентр.

Безперечний висновок дискусії – урегулювання питання запобігання конфлікту інтересів суддівською спільнотою України є великим кроком для забезпечення відкритості та прозорості судової системи.