Національна школа суддів України

Культура мови в діловому спілкуванні

14 липня 2017 року в місті Дніпрі місцевим регіональним відділенням Національної школи суддів України спільно з Дніпропетровським апеляційним адміністративним судом проведено підготовку працівників апаратів окружних та апеляційних адміністративних судів на тему: “Ділова українська мова”.

 Головне завдання  підготовки –  вдосконалення навичок працівників апаратів судів щодо ведення ділового листування, отримання необхідних знань про мовний етикет і культуру мови в діловому спілкуванні та вміння вільно орієнтуватися у граматичних  структурах документування.

У заході взяв участь 51 працівник апаратів  Дніпропетровського окружного адміністративного та Дніпропетровського апеляційного адміністративного судів.

З вітальними словами виступили директор Дніпропетровського регіонального відділення Володимир Поплавський та керівник апарату Дніпропетровського апеляційного адміністративного суду Олена Маштак, яка звернула увагу працівників апаратів судів на важливість постійного вивчення правил української мови для щоденного використання у своїй роботі.

Підготовку провела доцент кафедри української мови Дніпровського національного університету імені Олеся Гончара, кандидат філологічних наук Неонілла Баракатова, яка розповіла про поняття “мовний етикет” та зупинилася на основних нормах літературної мови.

Інформативно місткою та насиченою була інтерактивна лекція з використанням презентації Power Point на тему: “Ділове листування як засіб писемної професійної комунікації”, після завершення якої слухачі виконали практичні завдання з використанням роздаткового матеріалу.

Викладач Неонілла Баракатова ознайомила працівників апаратів судів із фонетико-акцентуаційними, лексичними нормами та морфологічними особливостями ділової української мови і синтаксичними структурами офіційно-ділового стилю.

Слухачі взяли активну участь у виконанні практичних завдань і в обговоренні правил уживання мовних конструкцій. На всі запитання щодо особливостей усного та писемного ділового спілкування працівники апаратів судів  отримали фахові поради від викладача.

Наприкінці заходу відбулося експрес-опитування за допомогою клікерів, що дозволило перевірити рівень знань та отриманих навичок.

Кожному слухачу, який брав участь у підготовці, було вручено Сертифікат Національної школи суддів України.

З повними текстом програми  підготовки можна ознайомитися на веб-сайті Національної школи суддів України.