Національна школа суддів України

Курс для суддів із питань застосування міжнародного гуманітарного права

9 лютого 2018 року в Національній школі суддів України відбулося друге засідання розробників програми для суддів із питань застосування норм міжнародного гуманітарного права.

Відкриваючи засідання, проректор Володимир Мазурок наголосив на важливості формування та поглиблення знань із міжнародного гуманітарного права, особливо в умовах конфлікту на сході України. Проректор звернув увагу на те, що цей курс розробляють судді з різних областей України, що дасть змогу зробити його комплексним і всеохоплюючим. Актуальність цієї тематики буде зростати.

Метою зустрічі стало обговорення проектів модулів тренінгу щодо викладання програми для суддів з питань застосування норм міжнародного гуманітарного права, методології викладання зазначеного курсу для суддів з урахуванням зауважень за результатами попереднього засідання групи розробників, що відбулося 28 листопада 2017 року .

Попередньо учасники засідання мали змогу ознайомитися зі звітом доцента кафедри міжнародного права Інституту міжнародних відносин Київського національного університету імені Тараса Шевченка Миколи Гнатовського “Повага до прав людини в умовах збройного конфлікту в Україні. Застосування судами норм міжнародного гуманітарного права та стандартів захисту прав людини”.

Експерти Програми USAID “Нове правосуддя” Джордаш Вейн та Антон Кориневич ознайомили учасників зустрічі зі складовими програми та питаннями змісту модулів, а саме: визначенням збройного конфлікту, відмінностями між неміжнародним збройним конфліктом і ситуаціями внутрішніх завпорушень і безпорядків, співівідношеннями понять і концепцій загальнокримінальних злочинів і міжнародних злочинів, міжнародними злочинами в законодавстві України, особливостями вирішення справ про міжнародні злочини, юрисдикцією Міжнародного кримінального суду, станадартами справедливого міжнародного провадження у справах про міжнародні злочини, процесуальними стандартами розгляду справ про міжнародні злочини в міжнародних кримінальних судах і трибуналах.

Крім того, учасники зустрічі проаналізували практичні завдання, обговорили аспекти впровадження запропонованої експертами методології курсу з метою визначення її практичного значення.

Наприкінці зустрічі її учасники узгодили обов’язки щодо опрацювання матеріалів курсу та подальше планування спільної діяльності.

Учасниками засідання робочої групи з розробки навчальної програми для суддів з питань застосування міжнародного гуманітарного права були cудді судів усіх інстанцій, працівники Національної школи суддів України, радник з питань роботи з громадянським суспільством Програми USAID “Нове правосуддя” Валентина Мудрік. Також у заході взяли участь Дар’я Свірідова та Максим Єлігулашвілі, які є розробниками аналогічного курсу в рамках підготовки “Стандарти прав людини в практиці адвокатів та суддів”, що проводиться українсько–гельсінською спілкою з прав людини в рамках проекту USAID “Права людини в дії”.