Національна школа суддів України

Методи тлумачення правових норм

14 червня 2019 року в місті Києві Національна школа суддів України у співпраці з Верховним Судом, за сприяння Проекту Twinning “Посилення інституційної спроможності Верховного Суду у сфері захисту прав людини на національному рівні” провела семінар для суддів апеляційних та місцевих судів на тему: “Методи тлумачення правових норм”.

Вітальними словами захід розпочали проректор з підготовки кадрів для судових органів Національної школи суддів України, суддя Верховного Суду України у відставці, заслужений юрист України Анатолій Костенко та постійний радник Проекту Twinning, суддя Верховного Суду Латвії Яутріте Брієде.

Яутріте Брієде та експерти –  суддя Верховного Суду Латвії Вероніка Круміна і суддя Верховного Суду Світлана Штелик залучили учасників семінару до обговорення актуального питання щодо методів тлумачення, конфлікту правових норм та правових принципів. Вони привернули увагу суддів, зокрема, до розгляду використання методів аргументації для написання  судових рішень. Учасники семінару отримали практичні поради щодо ефективної організації роботи з написання судових рішень, структури судового рішення та ресурсів для його підготовки. Доповідачі врахували потребу суддів в додатковому оволодінні навичками правильного використання в рішеннях принципів і норм Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, а також рішень Європейського суду з прав людини, які є джерелом права для України.

Повний текст програми семінару розміщено на веб-сайті Національної школи суддів України в розділі “Підготовка суддів”.