Національна школа суддів України

Метою незалежності суддів є безсторонність їх рішень

23 лютого 2018  року ректор Національної школи суддів України Микола Оніщук виступив під час презентації щорічної доповіді про стан забезпечення незалежності суддів в Україні за 2017 рік. Презентацію організували Вища рада правосуддя спільно з проектом Ради Європи “Підтримка впровадженню судової реформи в Україні”.


В презентації та обговоренні взяли участь судді Конституційного Суду України, Верховного Суду, судів першої та апеляційної інстанцій, члени та представники Вищої ради правосуддя, Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, Національної школи суддів України, Ради суддів України, Державної судової адміністрації України та інших органів державної влади,представники правоохоронних органів, громадянського суспільства та міжнародних організацій, представники та експерти Ради Європи.

З вітальним словом до учасників заходу звернувся Голова Вищої ради правосуддя Ігор Бенедисюк, Голова Департаменту правосуддя та правового співробітництва Ради Європи Ханне Юнкер, Голова Верховного Суду Валентина Данішевська, керівник Головного департаменту правової політики Адміністрації Президента України Костянтин Красовський.

Учасники заходу обговорили зміст та формат щорічної доповіді про стан забезпечення незалежності суддів в Україні та обмінялись думками стосовно відображення в щорічній доповіді стандартів та рекомендацій Ради Європи щодо незалежності судової влади.

 Законом України “Про Вищу раду правосуддя” від 21 грудня 2016 року № 1798-VIII передбачено, що з метою забезпечення незалежності суддів та авторитету правосуддя Вища рада правосуддя у співпраці з органами суддівського самоврядування, іншими органами та установами системи правосуддя, громадськими об’єднаннями готує й оприлюднює щорічну доповідь про стан забезпечення незалежності суддів в Україні. 

Презентуючи Щорічну доповідь, заступник Голови Вищої ради правосуддя Вадим Беляневич зауважив, що вперше в історії судової системи України підготовлено документ, у якому надано оцінку стану незалежності суддів та розпочато формування методології оцінки стану незалежності суддів в Україні.

У своєму виступі під час обговорення доповіді ректор Національної школи суддів України Микола Оніщук відмітив, що здійснені кроки в реформуванні правосуддя заклали фундамент в створенні дійсно незалежної судової системи. Разом з тим, незалежність не дарують, вона здобувається. Тому особливо важливим нині є формування практик реалізації закладених конституційних і законодавчих змін. Метою незалежності суддів є безсторонність їх рішень – наголосив Микола Оніщук.

Дивитись відео виступу ректора Національної школи суддів України Миколи Оніщука.