Національна школа суддів України

Міжнародна конференція “Імплементація принципу верховенства права: роль Верховного Суду в сучасних умовах”

20 січня 2023 року ректор Національної школи суддів України Микола Оніщук взяв участь у міжнародній конференції Імплементація принципу верховенства права: роль Верховного Суду в сучасних умовах, присвячена 5-річчю діяльності Верховного Суду.

Зазначений захід організовано Верховним Судом за підтримки проєкту Ради Європи “Підтримка правосуддя в Україні протягом воєнного та пост-воєнного часу”.

З вітальними промовами до учасників конференції звернулися Голова Верховного Суду Всеволод Князєв,  Генеральний секретар Ради Європи Марія Пейчинович-Бурич, Голова Європейського суду з прав людини Шіфра О’Лірі та Голова Суду Європейського Союзу Кун Ленартс.

Голова Верховного Суду Всеволод Князєв виступив з основною доповіддю “Шлях до верховенства права в Україні: підсумки 5 років роботи Верховного Суду”, а основна доповідь Голови Мережі голів верховних судів Європейського Союзу, Голови Федерального верховного суду Німеччини Беттіни Лімперг стосувалася питань стійкості принципу верховенства права в Європі.  

У рамках програми заходу висвітлено питання, такі як забезпечення правової визначеності через єдність та послідовність судової практики, потенціал сучасних технологій для покращення доступу до правосуддя, правосуддя в умовах війни.

Зокрема доповідачами на конференції виступили голови та судді Верховного Суду нашої держави, Сполученого Королівства, Словенії, Ірландії, Польщі та Естонії, а також Генеральний прокурор України, Голова Європейської асоціації адвокатів та заступник секретаря Адміністративного трибуналу Ради Європи, старший юрист Секретаріату Європейського суду з прав людини.

Модератори заходу - секретар Пленуму Верховного Суду Дмитро Луспеник, суддя Касаційного цивільного суду у складі Верховного Суду Євген Петров, суддя Великої Палати Верховного Суду Віталій Уркевич,  голова Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду Михайло Смокович та голова Касаційного кримінального суду у складі Верховного Суду Станіслав Кравченко.