Національна школа суддів України

Міжнародна мережева конференція HELP 2022

30 червня та 1 липня 2022 року виконувачка обов’язків ректора Національної школи суддів України Наталія Шукліна, начальниця відділу наукових досліджень проблем судочинства та науково-методичного забезпечення суддівської освіти, координатор Програми HELP в Україні Тетяна Фулей та заступниця начальника відділу підготовки викладачів (тренерів) Тамара Закревська взяли участь у дводенній мережевій конференції HELP 2022, що проходить у місті Страсбург (Франція).

Цілями конференції є відзначити реакцію Програми HELP Ради Європи на поточні виклики, включаючи війну в Україні та представити досягнення Програми HELP з моменту проведення минулорічної мережевої конференції HELP (оновлення проєктів та ініціатив Програми HELP, презентація нещодавно розроблених/оновлених курсів HELP) та надати членам мережі HELP можливість спілкування з колегами.

Варто зауважити, що на даний момент платформою електронного навчання HELP Ради Європи користуються понад 105 000 користувачів, серед яких у першу п’ятірку за кількістю користувачів входить Україна.

Вітальними промовами конференцію відкрили Фредерік Долт, начальник Департаменту з питань імплементації прав людини, юстиції та стандартів правового співробітництва Ради Європи, Томас Бірн, Державний міністр у справах Європи (Ірландія), Крістос Джіакумопулос, Голова Директорату з прав людини та верховенства права Ради Європи, Меглена Кунева, Посол, Голова Представництва ЄС у Раді Європи.

З ключовою доповіддю виступив Тім Ейке, суддя Європейського суду з прав людини, а Єва Пастрана, начальниця відділу підготовки суддів та прав людини Ради Європи презентувала загалу основні досягнення HELP за минулий рік.

Одна з ключових сесій цьогорічної мережевої конференції була присвячена відповіді Ради Європи на війну в Україні. Надаючи слово Тетяні Фулей, яка виступала у межах цієї сесії, Єва Пастрана згадала їхню минулу особисту зустріч, яка відбулася на Міжнародній регіональній конференції високого рівня у 2019 році “Захист прав людини через суддівську освіту: кращі практики та удосконалення стандартів”, ініційованої Національною школою суддів України у співпраці з Верховним Судом та за підтримки Ради Європи.

На початку свого виступу Тетяна Фулей звернула увагу, що в цьому році Національна школа суддів України відзначає 20-річчя становлення суддівської освіти, і пам’ятаючи про успіх згаданої конференції високого рівня, за результатами якої було схвалено Київські рекомендації з удосконалення суддівської освіти щодо застосування Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, практики Європейського суду з прав людини та виконання рішень Європейського суду з прав людини – 2019 , НШСУ планувала відзначити цей ювілей та організувати аналогічний захід, приурочений здобуткам суддівської освіти в Україні. Однак війна поставила перед судовою системою та НШСУ як інституцією зі спеціальним статусом нові виклики. 

У виступі на тему “Навчання суддів під час війни: чому та як?” Тетяна Фулей зупинилася на викликах, які постали у зв’язку із повномасштабною війною рф (роботі суддів в умовах правового режиму воєнного стану, змінах територіальної юрисдикції судів, проблемах доступу до правосуддя тощо), окреслила законодавчі зміни та нові типи судових справ, зокрема щодо колабораціонізму, військових злочинів, відшкодування шкоди через втрату майна, поранення тощо.

Крім того, Тетяна Фулей проінформувала про реалізацію завдань Національної школи суддів України у період війни, зокрема, зосередила увагу на проведених для суддів і працівників апарату судів навчальних заходах та їх оновленій тематиці, питаннях розробки нових актуальних курсів, присвячених, зокрема, воєнним злочинам, застосуванню норм міжнародного гуманітарного права національними судами, наданню психологічної допомоги суддям та працівникам суду в період війни.

У  ході роботи міжнародної конференції її учасники та учасниці мали змогу почути доповіді на такі важливі теми: Взаємодія між HELP та EJTN (Європейська мережа суддівської освіти); Курс HELP з питань боротьби з кіберзлочинністю та електронних доказів. Новий Додатковий протокол до Конвенції про кіберзлочинність; Курс HELP з питань захисту прав людини в Збройних силах і шляхи просування вперед; Насильство щодо жінок та домашнє насильство для правоохоронних органів; Співпраця та політика добросусідства Ради Європи (Південне Середземномор’я).