Національна школа суддів України

Міжнародні механізми розслідування та судового розгляду кримінальних проваджень щодо воєнних злочинів

10 червня 2022 року Національна школа суддів України спільно з Національним інститутом юстиції Болгарії та Тренінговим центром прокурорів України за сприяння Проєкту “Право-Justice” і Європейської мережі суддівської освіти (EJTN) провели другий онлайн–вебінар з метою підвищення рівня кваліфікації суддів, працівників апаратів місцевих і апеляційних судів, прокурорів “Міжнародні механізми розслідування та судового розгляду кримінальних проваджень щодо воєнних злочинів”.

Роботу  вебінару вітальними промовами відкрили ректор Національної школи суддів України Микола Оніщук, директорка Національного інституту юстиції Болгарії Міглена Тачева та директорка Тренінгового центру прокурорів України Олеся Отраднова.

У виступі Микола Оніщук нагадав, що Національна школа суддів України у 2018 році на Генеральній Асамблеї Європейської мережі суддівської освіти отримала статус спостерігача EJTN від України саме за головування Болгарії у Раді Європейського Союзу. Ректор подякував Національному інституту юстиції Болгарії, який став першим партнером Школи у процесі підтримки системи навчань українських суддів з проблематики воєнних злочинів у межах співпраці з Європейською мережею суддівської освіти. Микола Оніщук відмітив, що міжнародні проєкти також активно долучилися до підтримки освітніх процесів НШСУ щодо розслідування воєнних злочинів та злочинів проти національної безпеки країни, оскільки українські судді та прокурори мають потребу в отриманні професійного досвіду та інструментарію правозастосування у подібних справах.

Міглена Тачева, зокрема, подякувала Національній школі суддів України за співпрацю, у межах якої були організовані та успішно проведені два навчальні вебінари для суддів і прокурорів з проблематики розслідування воєнних злочинів та злочинів проти людяності. Директорка зауважила, що уся європейська спільнота захоплюється силою українських військових та діями її громадян у часи воєнної агресії, а також запевнила про подальшу підтримку колег з України у питаннях навчання суддів і прокурорів з тематики воєнних злочинів.

Викладачем другого вебінару була юридичний радник Міжнародного кримінального суду, доктор Татіана Бачварова, яка в ході своєї презентації обговорила із суддями та прокурорами питання щодо воєнних злочинів та ознайомила їх з практикою Міжнародного кримінального суду в цій категорії злочинів.

Після ключової доповіді відбулася сесія запитань-відповідей, у ході якої  слухачі вебінару мали можливість поставити викладачці додаткові питання з тематики її виступу та предметно подискутувати з озвученої проблематики.

Проведене навчання за безпосередньої участі визнаних міжнародних експертів продемонструвало зацікавленість суддів і прокурорів в отриманні додаткових знать та навичок правозастосування механізмів розслідування та судового розгляду кримінальних проваджень щодо воєнних злочинів

За результатами пройденого навчання слухачі заповнили анкети зворотного зв’язку, у яких поділилися враженнями, зауваженнями і побажаннями щодо корисності та практичності прослуханого матеріалу.