Національна школа суддів України

Міжнародний захист біженців та шукачів захисту в умовах війни

7 грудня 2022 року Національна школа суддів України спільно із Агентством ООН у справах біженців та  Благодійним фондом “Право на захист” в межах підготовки для підтримання кваліфікації  суддів місцевих загальних судів  провела семінар “Дотримання прав шукачів захисту та осіб без громадянства під час воєнного стану при розгляді справ щодо примусового повернення, видворення та встановлення фактів, що мають юридичне значення”.

Спікерами на семінарі виступили менеджери проєкту Благодійний фонд “Право на захист” Світлана Бутенко та Софія Кордонець, радник з правових питань Центрального офісу Управління Верховного комісара ООН у справах біженців Оксана Бабич, голова Ківерцівського районного суду Волинської області Олександр Костюкевич та старший юрист з питань громадянства  Благодійного фонду “Право на захист” Оксана Желанова.

Під час навчання експерти обговорили із суддями питання щодо міжнародного захисту в Україні прав біженців та шукачів захисту в умовах повномасштабного військового вторгнення Російської Федерації, розповіли про окремі аспекти розгляду адміністративних справ щодо примусового повернення та примусового видворення іноземців за межі України. Присутні детально дослідили питання щодо визначення правового статусу особи без громадянства та особи з невизначеним громадянством, практику та особливості розгляду справ щодо встановлення фактів, що мають юридичне значення як інструменту зменшення ризиків без громадянства. Упродовж семінару судді ставили фахівцям запитання та отримали на них професійні відповіді.

Із програмою семінару можна ознайомитись за посиланням