Національна школа суддів України

Модельне судове засідання як елемент практичної підготовки майбутніх суддів

Із 13 грудня 2018 року в господарському суді Миколаївської області стажування проходять 7 кандидатів і кандидаток на посади суддів.

Для адаптації кандидатів та кандидаток на посади суддів до умов відправлення правосуддя в цьому суді наставниками визначено суддів Марину Мавродієву, Ольгу Смородінову, Наталію Семенчук, Сергія Коваля., які пройшли в Національній школі суддів України тренінг для коучів “Наставництво (коучінг) та його необхідність для формування навичок”.

3 січня 2019 року в господарському суді Миколаївської області судді–коучі Марина Мавродієва та Наталія Семенчук провели  модельне судове засідання  для майбутніх суддів.  Засідання проведено згідно з методичними рекомендаціями, які підготувала Національна школа суддів України.

Модельне судове засідання є важливою формою практичної підготовки майбутніх суддів, під час якого останні мають можливість більш поглиблено опанувати норми матеріального та процесуального права, розвинути практичні навички ведення судового процесу. Умови проведення модельного засідання максимально наближені до реальних —  “модельний” судовий процес відбувся в залі судових засідань за участю “позивача” й “відповідача” (ці ролі зіграли працівники апарату суду). Для його проведення було використано фабулу реальної судової справи. У процесі симуляції судового засідання кожен з майбутніх суддів спробував себе в ролі головуючого у справі.

Судді Марина Мавродієва та Наталія Семенчук,  які були експертами на цьому занятті, надали слухачкам і слухачам Національної школи судді України цінні  поради щодо порядку розгляду судових справ у господарському судочинстві.