Національна школа суддів України

Мова війни: воєнні злочини

1 червня 2022 року Національна школа суддів України провела для суддів та працівників апаратів апеляційних та місцевих судів онлайн–семінар “Мова і війна”.

Семінар відкрила заступник директора Чернівецького регіонального відділення Тетяна АІЛІНЧІЙ.

Вітальним словом до слухачів звернувся науковий співробітник відділу дослідження проблем кримінального процесу та судоустрою Науково-дослідного інституту вивчення проблем злочинності імені академіка В. В. Сташиса  НАПрН України, кандидат юридичних наук, доцент Микола ПАШКОВСЬКИЙ, який розпочав роботу дистанційного заняття.

Микола ПАШКОВСЬКИЙ презентував суддям та працівникам апаратів судів інтерактивну лекцію під час якої детально розтлумачив поняття воєнних та військових злочинів. Також у своєму виступі він нагадав слухачам про елементи воєнних злочинів.

Зацікавленість та жваве обговорення викликала презентація головної наукової співробітниці відділу підготовки викладачів (тренерів) Національної школи суддів України, кандидатки філологічних наук, доцентки Оксани КАБИШ “Українська мова – ефективна зброя у війні з росією”, у своїх презентаціях викладачка розкрила значення української мови як засобу самоідентифікації та консолідації нації, а також ознайомила слухачів та слухачок  з неологізмами, що з’явилися під час  воєнного стану в Україні.

У ході семінару судді  працівники апаратів судів обговорили актуальні питання та  отримали на них фахові відповіді. Наприкінці заняття учасники та учасниці висловили свої враження та побажання щодо проведення наступних онлайн–семінарів.