Національна школа суддів України

На часі – створення курсу з міжнародного гуманітарного права

20 жовтня 2017 року в Національній школі суддів України відбулася робоча зустріч з представниками Програми USAID реформування сектору юстиції   “Нове правосуддя”.

Метою зустрічі було обговорення можливостей створення навчальної програми для суддів з питань застосування міжнародного гуманітарного права.

Виконуюча обов’язки ректора Національної школи суддів України Наталія Шукліна відмітила, що тема застосування міжнародного гуманітарного права є актуальною для українського правосуддя. Водночас, суддівська освіта потребує зовнішньої експертної підтримки для розробки відповідного навчального матеріалу та його впровадження до процесу підготовки суддів.

Міжнародний експерт Вейн Джордаш у свою чергу зазначив, що першочерговим завданням курсу буде знайомство суддів з міжнародним гуманітарним правом - сукупністю правових принципів і норм, що обмежують застосування насильства під час збройних конфліктів. Тому важливо буде, окрім курсу з даної тематики, напрацювати посібник з глосарієм, що допоможе суддям опанувати основи міжнародного гуманітарного права.

Експерт Програми “Нове правосуддя”, доцент Кафедри міжнародного права Інституту міжнародних відносин КНУ ім. Т.Шевченко Антон Кориневич  зазначив, що для підготовки відповідного курсу необхідно попередньо узгодити план-проспект наукової роботи та залучити до розробки компетентних вчених та суддів.

Під час зустрічі були обговорені ключові досягнення та перепони до застосування норм міжнародного гуманітарного права національними судами.

Сторони дійшли згоди відносно того, що курс для суддів з міжнародного гуманітарного права є необхідністю, а його розробка відбуватиметься на базі Національної школи суддів України за рахунок наукового потенціалу установи та експертної підтримки проектів міжнародної технічної допомоги.