Національна школа суддів України

На меті - гуманізації правосуддя

23 вересня 2015 року у Національній школі суддів України відбулася зустріч з експертом проекту Європейського Союзу “Підтримка реформ у секторі юстиції в Україні” Девідом Перрі.

Національну школу суддів України представляли проректор Наталія Шукліна, начальники відділів Іван Балаклицький  та Тетяна Пустовойтова, викладачі Ольга Шаповалова та Наталія Ахтирська.

Метою зустрічі було обговорення питань, пов'язаних з підвищенням обізнаності суддів щодо пробації та застосування покарань, альтернативних до позбавлення волі.

Проректор з науково-дослідної роботи Наталія Шукліна розповіла про діяльність та завдання Національної школи суддів України щодо забезпечення належного кваліфікаційного рівня суддів.  

У ході зустрічі було обговорено запровадження у навчальний процес проблематики інституту пробації. Констатувалось, що в українському законодавстві  передбачено  ряд новел, зокрема підготовку органом пробації досудової доповіді, яка буде надаватись до суду щодо обвинуваченого з метою прийняття судом рішення про міру його відповідальності, і відповідно покарання та застосування пробації.

Представники проекту повідомили, що наразі експерти розробляють інструмент оцінювання ризиків скоєння повторних правопорушень у разі застосування пробації. Результати такого оцінювання обвинувачених також повинні включатись до досудової доповіді.

Сторони досягли домовленості щодо спільної розробки навчального посібника з питань застосування суддями пробації у кримінальному судочинстві та навчальної програми для суддів з вказаної тематики.