Національна школа суддів України

На шляху до створення судів у справах ветеранів

15 грудня 2022 року відбулась зустріч фокус-групи “На шляху до створення судів у справах ветеранів”, організована у співпраці Національною школою суддів України,  Програмою USAID “Нове правосуддя” та Національним суддівським коледжем (США, штат Невада, місто Ріно).

У заході взяли участь представники Верховного Суду, Вищої ради правосуддя, Міністерства юстиції України, Державної судової адміністрації України, Ради суддів України, Міністерства у справах ветеранів України, Центру пробації, Асоціації правників України, судді місцевих та апеляційних судів.

Від Національної школи суддів України у зустрічі взяв участь головний науковий співробітник відділу науково-методичного забезпечення діяльності судів та органів суддівського врядування Олександр Кравчук.

Ключовими доповідачами виступили Сандра Енґел – суддя Окружного суду округу Берналільйо, Альбукерке, штат Нью-Мексико, у відставці, Аарон Ґерсон – Адміністратор судів з питань вирішення проблем Адміністрації судів штатів, Таллагассі, штат Флорида, Джим Макк’юн – суддя окружного суду, округ Маріон, штат Флорида, Роберт Расселл – суддя Суду міста Баффало, штат Нью-Йорк, у відставці.

Під час зустрічі учасники ознайомились з кращим досвідом створення судів у справах ветеранів, зокрема на прикладі Суду у справах ветеранів у штаті Флорида, обговорили роль судді при розгляді справ за участі ветеранів, особливості нормативно-правового забезпечення, значення військової дисципліни при роботі із ветеранами, а також проблемні питання створення та функціонування судів у справах ветеранів. На наступне засідання заплановано презентацію проєкту Концепції створення в Україні судів з питань ветеранів.