Національна школа суддів України

На захист прав внутрішньо переміщених осіб

17 травня 2018 року у Національній школі суддів України відбулася робоча зустріч із представниками проекту Ради Європи “Внутрішнє переміщення в Україні: розробка рішень відповідно до стандартів Ради Європи”, який є логічним продовженням попереднього проекту РЄ “Посилення захисту прав людини внутрішньо переміщених осіб в Україні”. Метою зустрічі стало  обговорення пріоритетів Проекту та шляхів співпраці з  Національною школою суддів.

Наталія Шукліна, проректор Національної школи суддів висловила зацікавленість НШСУ у співпраці з Проектом та відзначила актуальність підтримки та активну участь Ради Європи у розширенні можливостей та посиленні спроможності нашої держави щодо захисту прав внутрішньо переміщених осіб.

Ганна Христова, керівник проекту запевнила керівництво Національної школи суддів України у готовності й надалі співпрацювати з НШСУ, як одному із ключових партнерів. Пані Ганна ознайомила представників Школи із основними напрямками діяльності Проекту, серед яких вагому роль відводиться навчанню суддів щодо стандартів Ради Європи із захисту прав внутрішньо переміщених осіб.

На зустрічі було обговорено можливі напрямки співпраці,  зокрема:

  • Адаптація національної частини дистанційного курсу HELP щодо захисту прав внутрішньо переміщених осіб,
  • Подальше проведення апробації та тренінгу для тренерів вищевказаного курсу,
  • Проведення низки круглих столів з обговорення проблемних питань щодо розгляду справ стосовно внутрішньо переміщених осіб та діяльності переміщених на підконтрольну Україні судів із залученням міжнародних експертів,
  • Ознайомлення з практикою Європейського суду з прав людини та країн дотичних до цієї проблеми.

Сторони запевнили одне одного у консолідації спільних зусиль задля усунення бар’єрів та складнощів, з якими стикаються вимушені переселенці.