Національна школа суддів України

На захисті найвразливішої категорії громадян – дітей

1 червня 2022 року Національна школа суддів України провела для суддів та помічників суддів місцевих загальних та апеляційних судів онлайн–семінар “Права дітей в умовах збройного конфлікту”.

Захід організовано та проведено спільно відділом підготовки суддів та Львівським регіональним відділенням Національної школи суддів України.

Відкриваючи захід, ректор Національної школи суддів України Микола Оніщук привітав учасників та відзначив, що від початку воєнних дій Національна школа суддів України створює осередок для обговорення і вирішення актуальних питань, нетипових для мирного часу. Серед таких важливих тем – захист прав дітей, які найбільш чутливі до подій війни, а тому потрібно займатись скурпульозним аналізом і поглибленим вивченням цих питань, аби максимально захистити їх,- резюмував ректор.

Директорка Львівського регіонального відділення Оксана Польна у своєму вступному слові зауважила, що в час російського вторгнення діти є особливо вразливою частиною населення і кількість тих з них, хто залишився без батьківського піклування та перебувають у небезпеці з кожним днем зростає. Потрібно докласти всіх зусиль на правовому полі для їх захисту і допомогти у фізичному і психологічному відновленні внаслідок завданих травм.

До проведення навчання було залучено суддю, голову Бахмацького районного суду Чернігівської області Павла Пархоменка; суддю Буського районного суду Львівської області Ганну Шендрікову; національного експерта проєкту Ради Європи “Боротьба з насильством щодо дітей в Україні”, доктора юридичних наук Георгія Попова та начальника служби у справах дітей Львівської обласної державної адміністрації, доктора філософії Володимира Лиса.

Серед тем, що виносились на обговорення були проблемні питання щодо позбавлення батьківських прав та усиновлення дітей в період воєнного стану; забезпечення прав дитини в межах кримінального провадження та огляд міжнародних та національних нормативно-правових актів в сфері прав дитини. Окремо висвітлювались перспективи розвитку українського законодавства у сфері захисту прав дитини, викликані збройним конфліктом та запровадження моделі Барнахус в національній практиці.

Із програмою семінару можна ознайомитись тут.