Національна школа суддів України

Надання домедичної допомоги в умовах збройного конфлікту

28 червня 2022 року Національна школа суддів України провела для суддів та працівників апаратів місцевих та апеляційних судів усеукраїнський семінар “Надання домедичної допомоги в умовах збройного конфлікту”.

Відкрив заняття начальник відділу підготовки суддів Іван Балаклицький, який зазначив, що в кращих традиціях Національна школа суддів України продовжує проводити навчальні заходи для суддів та працівників апаратів судів у непрості часи для нашої держави. Він привітав учасників з Днем Конституції України та нагадав історію прийняття Конституції України у 1996 році та змінами прийнятими у 2004 році. Відзначив, що у цей складний час Україна стверджує себе у світовому товаристві і свідченням цього є надання нашій державі статусу кандидата у члени Європейського Союзу. Водночас важливим є схвалення Верховною Радою документу – рішення про реалізацію антикорупційної стратегії України, де надзвичайно важлива роль відводиться судовій владі. Він поінформував, що вчора Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук анонсував прийняття біля ста законів, які пов’язані зі вступом України в ЄС, зокрема і щодо судової реформи, оскільки надзвичайно важливе значення відводиться ролі судової влади в реалізації антикорупційної політики. Також нагадав, що в реформуванні судової системи безумовно важливим є прозорість у доборі суддів, оцінювання суддів, фінансування та формування ВРП і ВККСУ.

Крім того, Іван Балаклицький наголосив на інтенсивній роботі Національної школи суддів України, проведенні великої кількості навчальних заходів для підтримання і підвищення рівня кваліфікації суддів та працівників апаратів судів. Тема нинішнього семінару є надзвичайно важливою, актуальною, специфічною та є відповіддю на виклик військовому стану.

Тренерами заняття були начальник департаменту організації безпеки життєдіяльності ГО “Українська служба порятунку”, сертифікований тренер з навчання навичкам надання домедичної допомоги Івана Павлишина та суддя Авдіївського міського суду Донецької області Олена Панченко.

Під час навчання викладачі нагадали принципи надання невідкладної допомоги постраждалим внаслідок збройного конфлікту, зокрема  здійснення первинного огляду потерпілого та першої допомоги. Також вони розкрили невідкладні та критичні стани, їх види, надання першої допомоги при різних видах критичних станів. Надали покрокову інструкцію стосовно приведення потерпілої особи у стабільне, бокове, відновне положення.

Доцільним для застосування була теоретично-практична інформація відносно евакуації постраждалих із зони вибуху, надання першої домедичної допомоги при пораненні уламками чи внаслідок обстрілу, зупинки кровотеч, фіксації переломів. Доповідачі ознайомили суддів з видами сучасної хімічної зброї та наслідками її ураження, а також акцентували увагу на дотриманні правил поведінки під час ураження хімічною зброєю. Предметом обговорення було актуальне питання щодо важливості планування алгоритму дій, спрямованих на забезпечення безперервної роботи суду в умовах надзвичайних ситуацій воєнного характеру. Також слухачам були надані дієві рекомендації щодо збереження рівноваги в умовах критичних ситуацій, що трапляються в умовах воєнного стану.

Учасники та учасниці упродовж семінару мали можливість удосконалити свої знання та сформувати навички з актуальної на сьогодні тематики.