Національна школа суддів України

Насичена тижнева підготовка суддів місцевих господарських судів

12–16 квітня 2021 року Національна школа суддів України проводить онлайн-підготовку для підтримання кваліфікації суддів місцевих господарських судів Дніпропетровської, Донецької, Запорізької та Кіровоградської областей.

Підготовку суддів розпочав директор регіонального відділення Олександр Мартиненко. Він ознайомив суддів із програмою підготовки та регламентом роботи на заняттях.

У ході підготовки судді обговорять ряд актуальних на сьогодні тем. Викладачами запрошено найкращих спеціалістів у правничій сфері та науковців, які зосередять увагу суддів на актуальних правових аспектах і забезпечать зворотний зв’язок під час підготовки.

Відповідно до вимог статті 89 Закону України “Про судоустрій і статус суддів” під час підготовки буде проведено тренінг “Господарське процесуальне законодавство: актуальні питання правозастосування” (модератор – суддя Олена Малєєва).

Для проведення підготовки запрошені судді Верховного Суду, спілкування з якими сприятиме підтриманню кваліфікації суддів місцевих господарських судів: Олександр Банасько, Юрій Чумак, Олена Кібенко та Іван Міщенко

Інтерактивною презентацією підготовку розпочала доцент кафедри загальної психології та патопсихології Дніпровського національного університету імені Олеся Гончара, кандидат психологічних наук Аліна Бунас, яка зосередила увагу суддів на психологічних особливостях ефективного спілкування та вирішення конфліктів у професійній діяльності суддів і надала практичні поради подолання впливу пандемії COVID-19 та карантину на психологічний стан та здоров’я людини.

Суддя Олександр Крижний ознайомив суддів із практикою застосування Європейської конвенції з прав людини та практики Європейського суду з прав людини в господарському судочинстві, зробив огляд найактуальніших рішень Європейського суду при здійснені господарського судочинства та зосередив увагу на актуальних питаннях щодо відповідальності за порушення господарських зобов’язань.

Упродовж доповіді судді Павла Пригузи судді мали змогу поглибити знання з питання умисного банкрутства: теорія і практика субсидіарної відповідальності.

Основну увагу суддів місцевих господарських судів під час виступу професора кафедри адміністративного права, процесу та адміністративної діяльності Дніпропетровського державного університету внутрішніх справ, доктора юридичних наук Ганни Блінової зосереджено на питаннях захисту економічної конкуренції.

Суддя Володимир Гевко підготував матеріал стосовно актуальних питань, які виникають у судовій практиці при вирішенні господарськими судами корпоративних спорів;  особливостей розгляду судових спорів, предметом яких є оскарження рішень регулятора про виведення банків з ринку.

Корисним для суддів має бути доповідь судді Оксани Ярешко стосовно практики розгляду судами спорів, що виникають з виконання кредитних правовідносин та особливостей відповідальності за зловживання процесуальними правами та обов’язками.

Корисною для професійного зростання суддів стане презентація щодо належності, допустимості, достовірності та вірогідності доказів у господарському процесі, яку зробить суддя Олеся Дупляк.

Доцент кафедри господарського права та процесу Національного університету “Одеська юридична академія”, кандидат юридичних наук Луіза Романадзе висвітлить правові механізми застосування позасудової медіації в господарському судочинстві та відмінності від процедури врегулювання спорів за участі судді в господарських спорах.

Завідувачка кафедри конституційного права та правосуддя Одеського державного університету ім. І.І. Мечникова, доктор юридичних наук Тетяна Степанова запропонує суддям розглянути питання про особливості та практику визначення та обговорити актуальні аспекти участі прокурора в господарському процесі.

Повний текст програми підготовки розміщено на вебсайті Національної школи суддів України в розділі “Підготовка суддів”.