Національна школа суддів України

Національні стандарти суддівської освіти: гарантування захисту прав людини

 18  грудня 2015 року  в місті Києві проходить міжнародна науково-практична конференція "Національні стандарти суддівської освіти: гарантування захисту прав людини ", приурочена до п’ятої річниці створення Національної школи суддів України.




 Захід організований спільно з Координатором проектів ОБСЄ в Україні, за фінансової підтримки уряду Канади в рамках проекту "Гарантування дотримання прав людини при здійсненні правосуддя" за участі спільного проекту ЄС-РЄ “Посилення імплементації стандартів Ради Європи з прав людини в Україні”.

 Основною метою конференції був обмін думками та досвідом щодо впровадження стандартів захисту прав людини при здійсненні правосуддя та стосовно кращих світових практик суддівської освіти.

 У ході конференції були обговорені  перспективні напрями та методи  вдосконалення кваліфікаційної спроможності  суддівського корпусу, особливості захисту прав громадян у різних інстанціях та юрисдикціях судочинства, у тому числі через призму застосування Європейської конвенції з захисту прав людини та основоположних свобод.

 Серед  учасників конференції -   судді всіх юрисдикцій,  судді Європейського суду з прав людини, українські та міжнародні експерти, науковці, представники міжнародних і неурядових організацій.

У ході відкриття конференції з  вітальними словами до її учасників, колективу Національної школи суддів України звернулись Координатор проектів ОБСЄ в Україні Посол Вайдотас ВЕРБА, Надзвичайний і Повноважний Посол Канади в Україні Роман ВАЩУК, Голова офісу Ради Європи в Україні  Посол Владімір РІСТОВСКІ, Голова Верховного Суду Ярослав РОМАНЮК, Голова Вищої кваліфікаційної комісії суддів Сергій КОЗЬЯКОВ, Голова Державної судової адміністрації України Зеновій ХОЛОДНЮК, Голова Вищого господарського суду України Богдан ЛЬВОВ, Голова Вищого адміністративного суду України Олександр НЕЧИТАЙЛО.  

Очільники судової влади та представники міжнародної спільноти відмітили зростання кваліфікаційної спроможності суддівського корпусу, факт становлення Національної школи суддів України, прогрес української суддівської освіти, зміцнення її інституційного потенціалу.

 Під час першої сесії конференції її учасники проаналізували тенденції та виклики суддівської освіти в Україні.

 Ректор Національної школи суддів України Микола ОНІЩУК виступив з доповіддю, в якій детально проаналізував сучасний стан і перспективи розвитку освіти суддів. Ректор відмітив, що суддівська освіта є одним із пріоритетних напрямків судово-правової реформи в Україні. Вона виступає важливим інструментом покращення якості та ефективності національного судочинства, зміцнення довіри громадськості до правосуддя та гарантування належного рівня захисту прав людини в правовій державі – наголосив ректор.

 Про потенціал сучасної педагогіки в підготовці суддівського корпусу розповів Олег ТОПУЗОВ, директор Інституту педагогіки Національної академії педагогічних наук України. 

Заступник Голови Вищої кваліфікаційної комісії суддів України - голова дисциплінарної палати Микола ПАТРЮК виступив із доповіддю щодо дотримання стандартів суддівської дисципліни як критерій належного кваліфікаційного рівня судді. 

Науково-практичним поглядом на роль Національної школи суддів України в підвищенні професійної компетенції суддів місцевих судів поділилась Ганна ШЕНДРІКОВА, суддя Буського районного суду Львівської області.

 Друга сесія конференції була присвячена міжнародним стандарти суддівської освіти.

 Про кращі практики суддівської освіти в розрізі соціального контекст розповіли суддя Суду Королівської лави провінції Альберта Шіла ГРЕКО та директор із правових питань та навчання Групи міжнародного співробітництва Національного суддівського інституту Канади Дональд ЧІАССОН.

 Керівник апарату Державної ради судочинства Республіки Польща Гжегож БОРКОВСКІ представив погляд на судову освіту в контексті стандартів захисту прав людини. 

Грузинський досвід щодо взаємозв’язку освіти суддів та прав людини презентував Лаша МАГРАДЗЕ, директор Вищої школи юстиції Грузії.

 Про посилення судової освіти в Литві, її національні та міжнародні перспективи розповіла Аушра БЕРНОТІЕНЕ, керівник департаменту підготовки та міжнародного співробітництва Державної судової адміністрації Литви. 

Міжнародний експерт Сальвія КАВАЛЬНЕ звернулась до актуальної теми взаємозв’язку між змістом підготовки, оцінюванням суддів та очікуваннями суспільства.

Під час конференції відбулась також презентація книги "Бути суддею", видання якої стало можливим завдяки Проекту Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) "Справедливе правосуддя". Відмічалось, що книга націлена сприяти інформуванню суспільства про філософію носіїв судової влади, а також підвищенню розуміння громадськістю викликів, які постають перед суддею, та формуванню довіри громадян до суду.

 Далі програма конференції була зосереджена на питаннях упровадження стандартів захисту прав людини при здійсненні правосуддя.

 Переконання, що належний кваліфікаційний рівень суддівського корпусу – гарантія забезпечення захисту прав людини в суді у своїй доповіді висловив Віктор ГОРОДОВЕНКО, голова Апеляційного суду Запорізької області.

Про практику Європейського суду з прав людини в розгляді справ про обрання запобіжних заходів розповіла президент п'ятої палати Європейського суду з прав людини Анґеліка НУССБЕРГЕР.

Тему  захисту прав людини в кримінальному судочинстві розкрила суддя Верховного Суду України Галина КАНИГІНА.

Доповідь  Ганни ЮДКІВСЬКОЇ, українського судді у Європейському суді з прав людини, віце-президента п'ятої палати ЄСПЛ стосувалась принципу пропорційності в системі захисту прав людини. 

Джеремі МАКБРАЙД, консультант Ради Європи звернув увагу на права людини в кримінальному процесі через призму практики Європейського суду з прав людини.

Суддя Європейського суду з прав людини у відставці Драголюб ПОПОВИЧ розповів про роль прецеденту в юрисдикції Європейського суду з прав людини.

 Василь ГУМЕНЮК, суддя Верховного Суду України представив проблематику захисту прав людини в цивільному судочинстві.

 Голова Вищого господарського суду України Богдан ЛЬВОВ презентував доповідь щодо захисту прав людини в господарському судочинстві. 

Заступник Голови Вищого адміністративного суду України Михайло ЦУРКАН представив учасникам конференції аналіз стану захисту прав людини в адміністративному судочинстві.

У рамках заходу відбулось також урочисте підписання угоди про співпрацю Національної школи суддів України з Вищою школою юстиції Грузії.

На завершення конференції ректор Микола Оніщук відзначив тих учасників конференції, чий вклад у розвиток суддівської освіти став особливо вагомим, Почесними відзнаками Національної школи суддів України.