Національна школа суддів України

Навички для кваліфікованого вирішення справ про порушення на транспорті

19 червня 2018 року в Одеському регіональному відділенні для слухачів та слухачок спеціальної підготовки кандидатів на посаду судді проведено тренінги щодо особливостей розгляду справ про правопорушення, пов’язані з корупцією, та порушеннями правил на транспорті.   

Ці тренінги проводилися в рамках блоку судочинства про адміністративні правопорушення.

Слухачі та слухачки за результатами цих тренінгів навчилися:

- правильно кваліфікувати дії осіб, які вчинили правопорушення, пов’язані з корупцією, та порушеннями на транспорті

- у ході судового розгляду враховувати особливості справ зазначених категорій

- уміти знаходити та враховувати практику розгляду окремих видів правопорушень, пов’язаних з корупцією, та з порушеннями на транспорті

- вирішувати типові питання, які виникають у ході розгляду справ про адміністративні правопорушення зазначених категорій.

Тренери Дмитро Тішко, Тетяна Маржина та Іван Яковенко дослідили зі слухачами загальну характеристику адміністративних правопорушень, пов’язаних з корупцією, вивчили порушення встановлених законом обмежень щодо одержання подарунків, розглянули важливі моменти фінансового контролю та невжиття заходів щодо протидії корупції, обговорили порушення обмежень щодо сумісництва та суміщення з іншими видами діяльності  та вимог щодо запобігання, урегулювання конфлікту інтересів.

Протягом тренінгу тренери розповіли про особливості розгляду справ про порушення на транспорті, навчили правильної кваліфікації адміністративних правопорушень на транспорті. Велику заінтересованість учасників та учасниць спецпідготовки викликали питання порядку

- охорони та безпеки руху та транспорті

- реєстрації та безпеки експлуатації транспорту

- порядку управління, право власності, майнові відносини на транспорті та громадського порядку та громадської безпеки на транспорті.

Майбутні судді вивчили класифікацію порушень на транспорті за ознаками об’єкта:

- порушення на транспорті  правил з охорони порядку та безпеки руху на залізничному, повітряному, морському, річковому транспорті

- порушення водіями правил безпеки руху та експлуатації транспортних засобів (на автомобільному транспорті)

- керування транспортними засобами або суднами особами, що не мають на це права

- керування транспортними засобами або суднами, а також допуск до керування ними осіб, які перебувають у стані сп’яніння.

У рамках обох тренінгів слухачі та слухачки спеціальної підготовки продивилися відеоролики на відповідну тематику, виконали практичні завдання та взяли участь у експрес–опитуваннях за допомогою електронної системи клікерів.

Отримані нові знання та навички допоможуть майбутнім суддям кваліфіковано вирішувати справи зазначеної категорії, які, на жаль, є найпоширенішими в нашому суспільстві. Особливо це стосується порушень на транспорті.