Національна школа суддів України

HELP курс з питань внутрішнього переміщення осіб

20 вересня 2019 року в Дніпрі Національна школа суддів України у співпраці з проектом Ради Європи “Внутрішнє переміщення в Україні: розробка тривалих рішень” проводить третій установчий семінар для суддів – HELP курс з питань внутрішнього переміщення осіб.

Вітальними словами захід відкрили проректор Національної школи суддів України Наталія Шукліна, акцентувавши увагу на важливості проблематики даної тематики, та керівниця проекту Ради Європи Ганна Христова, зупинившись на практиці Європейського суду з прав людини та проблемних аспектах захисту прав внутрішньо переміщених осіб, які потребують вирішення державою.

Захід розпочався з телеконференції, в рамках якої співробітниця HELP відділу Директорату з прав людини та верховенства права Ради Європи Ана Медарська-Лазова ознайомила учасників заходу з платформою HELP Ради Європи та дистанційними курсами HELP, а також відзначила, що кількість користувачів дистанційного навчання HELP зростає щороку.

Викладач-координатор відділу підготовки викладачів (тренерів) Національної школи суддів України Тамара Закревська модерувала представлення учасників, які висловилися щодо власних очікувань від участі у даному тренінгу.

У ході тренінгу проректор Національної школи суддів України Наталія Шукліна детально висвітлила проблеми внутрішнього переміщення в Україні, акцентувавши увагу на європейських стандартах та національних викликах. Заступник начальника відділу підготовки викладачів (тренерів) Національної школи суддів України Галина Юровська, яка є експертом даного проекту, у свою чергу, окреслила проблематику судового захисту прав внутрішньо переміщених осіб.

У межах другої частини заходу слухачі ознайомляться з HELP курсом Ради Європи з питань внутрішнього переміщення осіб, до складу якого включені національні адаптаційні матеріали. Модератор даного блоку – декан юридичного факультету Донецького національного університету ім. Василя Стуса, сертифікований тренер програми HELP Ради Європи Антоніна Бобкова.

Суддя Павлоградського міськрайонного суду Дніпропетровської області, сертифікований тренер програми HELP Ради Європи Микола Перекопський більш детально ознайомить учасників заходу зі змістом, матеріалами та можливостями курсу, а також критеріями оцінювання. По завершенню учасники пройдуть процедуру реєстрації в системі HELP.