Національна школа суддів України

Мова української праводілової сфери

10 липня 2017 року в місті Дніпрі місцевим регіональним відділенням та відділом підготовки суддів Національної школи суддів України спільно з Дніпропетровським апеляційним адміністративним судом проведено семінар з метою підвищення рівня кваліфікації суддів окружних та апеляційних адміністративних судів на тему: “Мова української праводілової сфери”.

У семінарі взяли участь 13 суддів Дніпропетровського окружного адміністративного суду та Дніпропетровського апеляційного адміністративного суду.

Відкриваючи захід, заступник директора Дніпропетровського регіонального відділення Алла Баштанник зосередила увагу суддів на своєчасності й необхідності семінару на вищезазначену тему.

Провела семінар доцент кафедри української мови Дніпровського національного університету імені Олеся Гончара, кандидат філологічних наук Неонілла Баракатова.

Під час цього заходу слухачі ознайомилися із сучасними тенденціями етикету усного й писемного мовлення.

На міні-лекції з використанням презентації Power Point судді оновили свої знання щодо морфолого-синтаксичної специфіки мови судочинства.

Під час виконання практичних завдань із використанням роздаткового матеріалу учасники семінару на конкретних прикладах розглянули лексико-термінологічні й фонетико-акцентуаційні норми мови права та  перевірили свій рівень володіння мовою.

Експрес-опитування за допомогою клікерів дозволило підсумувати отримані знання щодо особливостей оформлення текстів судових документів із позицій логіки і граматики.

Судді взяли участь в обговоренні правил уживання мовних конструкцій через запитання-відповіді, на які дістали фаховий коментар від доцента Неонілли Баракатової.

Після закінчення семінару було проведено анкетне опитування учасників, під час якого вони подякували викладачу за проведення на високому рівні з використанням новітніх технологій семінару, що дозволило отримати нові знання та вміння.

Кожному слухачу, який брав участь у семінарі, було вручено Сертифікат Національної школи суддів України.

Повний текст програми семінару розміщено на веб-сайті Національної школи суддів України.