Національна школа суддів України

Судова практика у кримінальних провадженнях за фактами корупції при проведенні негласних слідчих (розшукових) дій

15 травня 2019 року в місті Києві Національна школа суддів України в межах підготовки суддів судових палат у кримінальних справах апеляційних судів провела тренінг “Судова практика у кримінальних провадженнях за фактами корупції при проведенні негласних слідчих (розшукових) дій”.     

Захід розпочав модератор – викладач відділу підготовки викладачів (тренерів) Національної школи суддів України, суддя Верховного Суду України у відставці, заслужений юрист України Олександр Коротких, який розповів про навчальні цілі заходу, з’ясував очікування учасників від тренінгу та залучив суддів до вступного експрес-опитування із використанням клікерів “Загальні стандарти проведення НС(р)Д”.

Також Олександр Коротких поінформував суддів щодо міжнародних стандартів забезпечення прав людини при проведенні негласних слідчих (розшукових) дій.

Для проведення тренінгу були запрошені викладачі (тренери) Валентин Зубар, Михайло Вільгушинський, Олег Полюхович, які у своїх виступах розкрили важливі питання щодо судового контролю при проведенні НС(р)Д, зміст клопотання слідчого, прокурора про надання дозволу на проведення НС(р)Д, зосередили увагу на розгляді слідчим суддею клопотань про надання дозволу на проведення НС(р)Д та обговорили проблемні питання використання результатів НС(р)Д у кримінальних провадженнях стосовно корупційних злочинів при зміні кваліфікації діяння.

Важливим для практичного застосування було виконання суддями практичних завдань у малих групах щодо розгляду клопотань при здійсненні НС(р)Д та щодо використання результатів НС(р)Д у процесі доказування у кримінальному провадженні.

Повний текст програми тренінгу розміщено на веб-сайті Національної школи суддів України в розділі “Підготовка суддів”.