Національна школа суддів України

Зв’язки з громадськістю в судах

14 грудня 2017 року в місті Харкові місцеве регіональне відділення Національної школи суддів України  проводить семінар для суддів місцевих судів на тему: “Зв’язки з громадськістю в судах”.

З вітальними словами  до присутніх звернулись заступник директора регіонального відділення Яна Шевцова та голова комунікаційного комітету Ради суддів України,  суддя Львівського окружного адміністративного суду Олександр Сасевич, які подякували суддям за зацікавленість заходом, окреслили тематичну спрямованість семінару та наголосили на його актуальності. “Сьогодні відкритість суду – вимога часу. Треба розуміти важливість прозорості судової влади, необхідність налагодження дієвої системи інформування громадян, створення комунікаційних механізмів та каналів для поширення інформації про суд. Підвищення обізнаності суддів у створенні таких механізмів і є метою семінару”, – зазначила Яна Шевцова.

Олександр Сасевич розпочав свій виступ із презентації звіту Українського центру економічних і політичних досліджень імені Олександра Разумкова, Ради суддів України та Проекту Ради Європи “Підтримка  впровадженню судової реформи в Україні” за результатами  соціологічного дослідження “Ставлення громадян України до судової системи”. “Результати дослідження засвідчили помітну різницю у ставленні до судової системи між населенням України в цілому та громадянами, які мають безпосередній нещодавній досвід спілкування з судами. З високою імовірністю можна припустити, що низький рівень довіри до судів є наслідком украй низького рівня довіри до державних органів в цілому. Серед громадян, які мають нещодавній досвід спілкування із судами переважає довіра до судової системи: баланс довіри до судової системи в цілому є позитивним, тобто число опитаних, які довіряють судам (47,0%) було вищим, ніж число тих, хто судовій системі не довіряє (41,4%). Ще більшим є рівень довіри громадян, які контактували з судами (51,5% - довіра, 37,5%. – недовіра). Можна зробити висновок, що рівень негативного ставлення до судів значною мірою формується двома чинниками: негативним інформаційним полем та чинником фінансово-політичного впливу на суддів. Результати дослідження показали, що вплив першого чинника досить ефективно усувається при спілкуванні громадян із судами. Вплив другого чинника можна зменшити, запроваджуючи заходи для підвищення реальної незалежності суддів”, ­– наголосив доповідач.

Олександром Сасевичем було окреслено основні етапи налагодження зв’язків із громадськістю та завдання судді-спікера. Судді-учасники детально розглянули алгоритм дій  у резонансних судових справах, типові помилки в процесі підготовки повідомлень для медіа.

Для проведення семінару було  запрошено членів Ради суддів України – суддю Харківського окружного адміністративного суду Людмилу Волкову  і суддю господарського суду Харківської області Тетяну Суярко  та головного  спеціаліста прес-служби органів суддівського самоврядування Ольгу Какауліну.

Учасники семінару жваво обговорювали Концепцію прямих зв’язків судів із громадськістю, опанували комунікативні інструменти в роботі суду та основи проведення прес-брифінгу, працювали над вирішенням індивідуальних та групових завдань, набули досвіду у процесі обміну інформацією.