Національна школа суддів України

Незалежність і відповідальність системи правосуддя

2–3 травня 2019 року в селищі Мигове Чернівецької області регіональне відділення  Національної  школи суддів України провело семінар для суддів місцевих загальних  та апеляційних судів на тему: “Незалежність і підзвітність суддів як взаємопов’язані чинники українського правосуддя ”.

Відкриваючи семінар, директор Чернівецького регіонального відділення, суддя у відставці, кандидат юридичних наук, заслужений юрист України Анатолій Огородник ознайомив суддів з метою, регламентом заходу та актуальними питаннями, передбаченими програмою.

У семінарі взяли участь судді із 13 областей.

Вітальними словами до учасників заходу звернулись суддя  Верховного Суду України Єлизавета Ковтюк, викладач Національної  школи суддів України, кандидат юридичних наук Наталія Ахтирська, суддя Шевченківського районного суду м. Чернівців, член комітету з питань комунікації з міжнародними організаціями Ради суддів України, кандидат юридичних наук Вікторія Чебан, суддя Тернопільського окружного  адміністративного суду, голова комітету з питань забезпечення незалежності суддів Ради суддів України Андрій Жук, суддя  господарського суду Тернопільської  області Володимир Гевко, а також завідувач кафедри психології та філософії Буковинського державного медичного університету, професор, доктор психологічних наук Алла Борисюк.

Викладачі відзначили актуальність  цього семінару та висловили  вдячність слухачам за їхню готовність здобувати нові професійні знання.

Семінар розпочала Алла Борисюк з  модерованого “мозкового штурму” з подальшим обговоренням питань культури гідності та відповідальність судді.

Наталія Ахтирська у своїй презентації детально зупинилась на питаннях впливу антикорупційної політики на незалежність судової влади.

Учасники семінару обговорили значення органів суддівського самоврядування  для незалежності судової гілки  влади.  

Актуальні  питання щодо відповідальності за корупційні правопорушення та правопорушення, пов’язані з корупцією фінансового контролю, розкрили Єлизавета Ковтюк і Володимир Гевко.

Значну увагу було приділено вивченню питання щодо  особливостей  розгляду корупційних злочинів у світлі практики Європейського  суду з прав людини.

 Після закінчення семінару судді поділилися враженнями, висловили свої побажання і пропозиції.