Національна школа суддів України

Новели антикорупційного законодавства

5 березня 2021 року Національна школа суддів України провела всеукраїнський семінар для суддів Новели антикорупційного законодавства. Декларування 2021”.

Викладачка Національної школи суддів України Наталія Ахтирська розпочала семінар та зазначила, що метою антикорупційної програми є запровадження комплексу додаткових заходів щодо запобігання, виявлення та протидії корупції в діяльності Національного агентства, розроблених з урахуванням ідентифікованих корупційних ризиків.

Наталія Ахтирська ознайомила та поглибила знання суддів щодо Закону України “Про внесення змін до Закону України “Про запобігання корупції” щодо відновлення інституційного механізму запобігання корупції” від
15 грудня 2020 року, детально зупинилась на тлумаченні розділів  та надала рекомендації щодо його застосування.

Під час висвітлення питання щодо електронного декларування доходів, майна та зобов’язань у 2021 році викладач розкрила новели законодавства щодо відповідальності за необгрунтовані активи, незаконне збагачення та декларування недостовірної інформації. Наталія Ахтирська зосередила увагу на особливостях е-декларування майна, доходів, витрат і зобов’язань фінансового характеру та змін до деяких законодавчих актів України щодо встановлення відповідальності за декларування недостовірної інформації.

Важливим та актуальним було обговорення особливостей конфлікту інтересів у діяльності судді та рекомендації щодо його запобігання і врегулювання в типових ситуаціях. Викладач навела типові приклади конфлікту інтересів у діяльності суддів, що містили практичні рекомендації стосовно заходів запобігання та врегулювання конфлікту інтересів.

Повний текст програми семінару розміщено на вебсайті Національної школи суддів України в розділі “Підготовка суддів”.