Національна школа суддів України

Новели законодавства та правові позиції Верховного Суду в адміністративному судочинстві

17 –21 грудня 2018 року в  місті Харкові місцеве  регіональне відділення Національної школи суддів України проводить підготовку суддів окружних адміністративних судів.

Вітальними словами захід відкрила заступник директора Харківського регіонального відділення Яна Шевцова, яка  зазначила, що тематику підготовки сформовано з урахуванням потреб суддів на підставі затверджених стандартизованих програм.  Також вона звернула увагу слухачів на те, що у межах підготовки передбачено проведення двох тренінгів  на теми: “Застосування статті 8 Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод та практики Європейського суду з прав людини в адміністративному судочинстві” та “Розгляд пенсійних та інших соціальних спорів”.  

Для проведення тренінгів запрошено суддів Харківського апеляційного адміністративного суду Зою Кононенко, Вікторію Русанову та суддю Полтавського окружного адміністративного суду Олександра Кукобу.

Підготовку розпочали судді Харківського апеляційного адміністративного суду Ольга Мінаєва та Яна Макаренко, які розповіли про особливості розгляду адміністративних спорів, пов'язаних із застосуванням податкового законодавства, та особливості провадження у справах за зверненням митних органів.

Суддя Великої Палати Верховного Суду Олександр Прокопенко обговорив із суддями першої інстанції особливості застосування Кодексу адміністративного судочинства, доповів про новели в законодавстві  та  правові позиції Верховного Суду.

Програмою підготовки передбачено виїзні заняття на базі Харківського апеляційного адміністративного суду, у ході яких заступник голови суду Андрій Григоров  поспілкується із учасниками навчального візиту про належність та допустимість доказів, види, методи та порядок забезпечення доказів в адміністративному судочинстві. Під час занять,  які проведе суддя Харківського апеляційного адміністративного суду Любов Любчич, слухачі дізнаються про особливості провадження у справах за зверненням органів  Державної фіскальної служби України.

Судді Харківського апеляційного адміністративного   суду Михайло Гуцал та Яна Макаренко проведуть заняття на тему: “Актуальні питання написання судових рішень у світлі новел процесуального законодавства в адміністративному судочинстві”.

Доцент кафедри адміністративного права Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого Надія Писаренко розповість про принципи адміністративного судочинства як гарантію захисту прав людини.  

Завершить тижневу підготовку Любов Любчич, яка поспілкується з  аудиторією про особливості розгляду спорів щодо особи, яка потребує додаткового або тимчасового захисту. 

Повний текст програми підготовки розміщено на веб-сайті Національної школи суддів України в розділі “Підготовка суддів”.

Після закінчення заходу учасники поділяться враженнями та висловлять свої побажання і пропозиції в анкеті зворотного зв’язку. Кожному судді, який пройшов підготовку, буде вручено Сертифікат Національної школи суддів України.