Національна школа суддів України

Нові електронні сервіси в роботі суду

29 листопада 2022 року Національна школа суддів України провела другий із серії семінарів присвячений діджиталізації правосуддя. У освітньому заході “ЄСІТС: особливості роботи адміністративних та господарських судів. Фіксування судового засідання” взяли участь помічники суддів і працівники апаратів адміністративних та господарських судів. 

Вітальною промовою навчання відкрила заступник директора Харківського регіонального відділення Яна Шевцова, яка зосередила увагу на актуальності обраної теми й зауважила, що захід присвячено особливостям підсистеми відеоконференцзв’язку, використання якої дозволить судам працювати в найскладніших умовах воєнного часу та поліпшить доступ громадян до правосуддя. 

До проведення семінару долучився заступник голови Державної судової адміністрації України Сергій Чорнуцький, який розповів про пріоритетні напрями інформатизації судочинства та етапи впровадження новітніх електронних сервісів. Доповідач зауважив, що переваги використання судами підсистеми відеоконференцзв’язку вкрай важливі не тільки економічною доцільністю. Насправді, технічна можливість дистанційної роботи секретаря судового засідання забезпечена вже давно, а записи судового засідання зберігаються в централізованих сховищах даних та доступні за вебпосиланням в суді, все це дозволяє оперативно реагувати на виклики воєнного стану та забезпечувати безперервне здійснення правосуддя.

Спікерами на семінарі виступили  в. о. директора Державного підприємства “Центр судових сервісів” Андрій Слюсаренко, керівник регіональної служби підтримки в Тернопільській області Державного підприємства “Інформаційні судові системи” Микола Олійник, начальник навчального відділу Державного підприємства “Інформаційні судові системи” Тетяна Снігур.

Слухачі опанували алгоритм роботи з модулями Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи, обговорили проблемні питання технічного налаштування підсистеми відеоконференцзв’язку та шляхах їх вирішення. Викладачі детально проаналізували новели зі створення технічного запису судового засідання і ведення протоколу судового засідання засобами підсистеми відеоконференцзв’язку, Інструкцію щодо роботи з технічними засобами фіксування судового засідання, затверджену  наказом Державної судової адміністрації України від 06.06.2022 № 156, тощо.

Із програмою підготовки можна ознайомитися тут.