Національна школа суддів України

Симуляція розгляду суддею справи про адміністративне правопорушення

20 червня 2018 року в Харківському регіональному відділенні для однієї з двох груп слухачів і слухачок спеціальної підготовки кандидатів на посаду судді було проведено тренінг з особливостей розгляду справи про адміністративні правопорушення.

Розпочався тренінг із ділової гри під назвою “Судовий розгляд”. Суть вправи полягала в тому, щоб кожен учасник відчув себе в ролі судді, який веде процес у справі про адміністративні правопорушення, та звернув увагу на проблемні моменти судового процесу. У ролі головуючого судді відчули себе майже всі учасники тренінгу,  за етапністю ведення процесу  тренер передавав роль судді умовним символом правосуддя – суддівським молотком.

Участь у діловій грі налаштувала слухачів і слухачок на тему тренінгу, після чого досвідченні судді Ірина Дем’яненко та В’ячеслав Смирнов зосередили увагу на особливостях ведення судового засідання у справах про адміністративні правопорушення крізь призму принципів здійснення правосуддя. Тренери поділились власним досвідом розгляду справ і спрямували своїх майбутніх колег на необхідність чіткого дотримання таких принципів здійснення правосуддя, як  право на справедливий судовий розгляд,  гласність судового процесу та його повне фіксування технічними засобами,  змагальність процесу.

У ході заняття, яке було наповнене презентаціями, практичними вправами, фаховими порадами викладачів, слухачі та слухачки проявили високу активність і висловили готовність до втілення у практичну діяльність отриманих знань та умінь.