Національна школа суддів України

Новітні навчальні продукти, необхідні суддівському співтовариству

5 жовтня 2017 року відбулася презентація видань навчальних матеріалів курсів для суддів загальних та адміністративних судів із застосування Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод та практики Європейського суду з прав людини при здійсненні правосуддя. Розробка та публікація навчальних матеріалів здійснювалася Національною школою суддів України у співпраці з Координатором проектів ОБСЄ в Україні спільно з Верховним Судом України та Вищим адміністративним судом України за фінансової підтримки Уряду Канади в межах проекту Гарантування дотримання прав людини при здійсненні правосуддя.

Презентуючи видання, ректор Національної школи суддів України Микола Оніщук відмітив, що вони є результатом тривалої, копіткої та плідної співпраці науковців, суддів, експертів, яка відбулася за сприяння проекту “Гарантування дотримання прав людини при здійсненні правосуддя” Координатора проектів ОБСЄ в Україні. Науковий потенціал суддівської освіти нині активно реалізовується і втілюється в актуальних новітніх навчальних продуктах та матеріалах, необхідних суддівському співтовариству. І вклад міжнародних проектів технічної допомоги і, зокрема, Координатора проектів ОБСЄ в Україні у розробку, впровадження та поширення відповідних курсів та матеріалів важко переоцінити – наголосив ректор.

Менеджер програми верховенство права та права людини Координатора проектів ОБСЄ в Україні Наталія Беца у свою чергу відмітила, що співпраця Координатора проектів ОБСЄ в Україні з Національною школою суддів України – це справжня історія успіху. Адже вона втілена в численних спільно розроблених навчальних курсах, навчальних матеріалах, величезній кількості спільно проведених навчальних заходів. Суддівська освіта сьогодні є локомотивом, який задає темп розвитку всій системі правосуддя, тому вносити вклад у розвиток її потенціалу – приємно і почесно – зазначила пані Беца.

Керівник робочої групи з розробки цих навчальних курсів Тетяна Фулей наголосила, що ці публікації – результат науково-методичної роботи, яка тривала понад три роки. Це були перші курси, які НШСУ розробляла з використанням підходу, заснованого на суддівських навичках. Ці курси є базовими, і на їхній основі згодом розроблялися низка спеціалізованих курсів із застосування Конвенції та практики Європейського суду з прав людини для суддів загальних та адміністративних суддів.

Зазначені курси успішно пройшли апробацію та викладаються в НШСУ та її регіональних відділеннях досвідченими суддями-тренерами. Для підвищення ефективності навчального процесу, підготовлені не лише збірки матеріалів для учасників тренінгів, а також посібники для тренерів з методичними рекомендаціями та нотатками до кожного з елементів курсу.

Тетяна Фулей також відмітила, що надалі Конвенція та практика ЄСПЛ має викладатися не як окрема тема, а органічно вплітатися в усі навчальні курси, які розробляються Національною школою суддів України.

Окрім видань навчальних матеріалів курсів з тематики Конвенції та практики ЄСПЛ, на заході також було презентовано видання Гендерна рівність при здійсненні правосуддя, в якому наводяться результати Дослідження гендерної дискримінації у професійному середовищі адвокатів та суддів, проведеного в рамках проекту Координатора проектів ОБСЄ в України Гарантування дотримання прав людини при здійсненні правосуддя.

З усіма презентованими видання можна ознайомитися на сайті Національної шкоди суддів України в розділах Наукова діяльність та На допомогу викладачу (тренеру).