Національна школа суддів України

Новий дистанційний курс з питань доказування в цивільному судочинстві

22 жовтня 2021 року Національна школа суддів України провела онлайн–засідання групи розробників навчальних заходів з цивільного судочинства для підготовки та періодичного навчання суддів.

У засіданні, яке проходило під керівництвом виконувача обов’язків начальника відділу підготовки викладачів (тренерів) Олени Умнової, взяли участь судді–розробники Валентина Маліновська, Віталій Данчук, Катерина Котельва, Максим Ходаківський, Олександр Музика, Тетяна Дудар і працівники Національної школи суддів України Віра Гайдук, Тамара Закревська та Ольга Прудка.

До роботи групи також долучилися судді загальних місцевих судів – Андрій Дудіков, Людмила Макаренко, Ярослав Пересунько, які у подальшому, за згодою, будуть залучатися до розробки навчальних матеріалів. Учасники засідання провели спільне обговорення навчальних матеріалів дистанційних курсів “Проблемні питання доказування в цивільному судочинстві”, “Розгляд справ про захист права власності” та тренінгу на “Проблемні питання відшкодування шкоди в цивільному судочинстві”.

Розробники матеріалів дистанційного курсу “Проблемні питання доказування в цивільному судочинстві” завершила свою роботу. Зокрема, Катерина Котельва, Валентина Маліновська та Максим Ходаківський презентували матеріали модулів. Окрім цього, в ході зустрічі відбулося обговорення підготовлених практичних завдань, за результатами якого було відібрано ті з них, які найкраще відповідають змістовному наповненню курсу. На завершення дискусії судді–розробники погодили дату відкриття реєстрації на апробацію дистанційного курсу. Додаткову інформацію щодо проведення апробації буде розміщено в оголошеннях на сайті Національної школи суддів України.

Основним доповідачем щодо розробки матеріалів дистанційного курсу “Розгляд справ про захист права власності” виступив Олександр Музика. За результатами спільного обговорення визначено завдання учасників робочої групи, строки їх виконання та погоджено наступне засідання групи на листопад 2021 року.

Судді–розробники також спільно обговорили питання підготовки до проведення апробації тренінгу на тему: “Проблемні питання відшкодування шкоди в цивільному судочинстві”. Віра Гайдук та Олександр Музика представили матеріали лекцій та підготовлені презентації, а учасники та учасниці засідання відзначили їх змістовність й актуальність та надали свої пропозиції. За результатами обговорення розподіллено завдання та визначено строки їх виконання.

Окремо були обговорені організаційні питання щодо проведення 29 жовтня 2021 року всеукраїнського семінару “Проблемні питання, що виникають при розгляді справ з кредитних правовідносин” та 4 листопада 2021 року тренінгів для тренерів на теми: “Захист  прав споживачів: актуальні питання правозастосування та судової практики”, “Розгляд справ щодо сімейних спорів”.