Національна школа суддів України

Новий курс прямує до суддів

14-16 травня 2018 року Національною школою суддів України спільно з Женевським центром демократичного контролю за збройними силами (DCAF) та Громадською організацією “Ла Страда-Україна” за підтримки Програми USAID “Нове правосуддя” організовано тренінг для тренерів навчального курсу “Особливості розгляду справ, пов’язаних із домашнім насильством”. Метою тренінгу є підготовка суддів-тренерів, які викладатимуть даний навчальний курс.

З вітальним словом виступила Наталія Шукліна, проректор Національної школи суддів України, керівник навчального курсу. Проректор підкреслила актуальність даного курсу, важливість підвищення обізнаності суддів з даного питання та необхідність підготовки майбутніх кваліфікованих тренерів.

Катерина Левченко, Урядова уповноважена з питань ґендерної політики виступила перед слухачами із презентацією щодо введення в проблему домашнього насильства, окреслила основні міжнародні документи щодо попередження та протидії домашньому насильству, продемонструвала розвиток нормативно-правової бази забезпечення державної ґендерної політики та зосередила увагу суддів-слухачів на необхідності захисту рівних прав та можливостей жінок та чоловіків.

Навчальний курс  “Особливості розгляду справ, пов’язаних із домашнім насильством” складається із чотирьох модулів. Логіка курсу полягає в тому, що спочатку слухачі ознайомлюються із поняттями домашнього насильства, його масштабами та впливом як на постраждалих, так і на суспільство в цілому. Далі розглядаються міжнародні стандарти та національне законодавство щодо протидії домашньому насильству, включаючи проблемні питання застосування норм Закону України “Про запобігання та протидію домашньому насильству” та кримінальної відповідності за вчинення домашнього та ґендерно зумовленого насильства. В наступному модулі розкриваються питання сприйняття та розуміння суддями проблем домашнього насильства та їх вирішення. Завершується програма курсу розглядом судової практики у справах, пов’язаних із домашнім насильством. Програма тренінгу включає інтерактивні лекції, насичена практичними вправами та обговореннями проблемних питань. 

Викладачами тренінгу для тренерів є члени групи розробників: Урядова уповноважена з питань гендерної політики Катерина Левченко, суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді, заступник директора курсу Надія Стефанів, заступник начальника відділу підготовки викладачів (тренерів) Національної школи суддів України, суддя Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ у відставці Галина Юровська, голова Червонозаводського районного суду м. Харкова Інна Шелест, суддя Буського районного суду Львівської області Ганна Шендрікова, суддя Голосіївського районного суду міста Києва  Катерина Плахотнюк, віце-президентка Громадської організації “Ла Страда-Україна” Катерина Черепаха та директорка департаменту правової, соціальної та гуманітарної допомоги громадської організації  “Ла Страда-Україна”, адвокат Марина Легенька.

У травні-червні поточного року судді-тренери, які пройшли підготовку на триденному тренінгу, проводитимуть у п’яти регіональних відділеннях НШСУ та Києві тренінги для своїх колег-суддів за програмою курсу “Особливості розгляду справ, пов’язаних із домашнім насильством”.