Національна школа суддів України

Обговорення напрямків взаємодії з Проєктом ЄС “Право-Justice”

5 травня 2022 року ректор Національної школи суддів України Микола Оніщук, проректор Наталія Шукліна, начальниці відділів Тетяна Пустовойтова і Тетяна Фулей провели онлайн–зустріч з представницями Проєкту ЄС “Право-Justice” – головною міжнародною експерткою з питань судової реформи Анною Адамською-Галлант, національними  експертками Поліною Лі та Ольгою Срібняк.

Під час зустрічі Микола Оніщук відмітив суттєву допомогу, яку надають Україні країни Європейського Союзу, ініціативи Проєкту ЄС “Право-Justice”, який будує свою роботу з урахуванням потреб судової гілки влади у ці непрості часи. Ректор також поінформував європейських партнерів про діяльність Національної школи суддів України в умовах воєнного стану. Він відмітив, що практично з перших днів війни Національна школа суддів України не припиняли здійснювати свої функції та стала своєрідною платформою для спілкування через проведення навчання для суддів та працівників апарату суду. Підтвердженням тому є участь більше двох з половиною тисяч суддів у навчальних заходах, які проведені за час воєнного конфлікту. Микола Оніщук також зазначив, що на травень місяць заплановано проведення 36 різноманітних навчальних заходів для забезпечення якісного відправлення правосуддя з урахування змін законодавства, нової судової практики, психологічних аспектів тощо.

Анна Адамська-Галлант поділилася останніми напрацюваннями Проєкту та планами діяльності їх команди експертів на найближчі місяці, зокрема, щодо розробки курсу з перехідного правосуддя, тренінгу з права ЄС, для ознайомлення суддів з його основами та пришвидшення вступу України до країн європейської спільноти, доопрацювання курсу щодо роботи судів із вразливими групами населення щодо постраждалих в ході війни та відновлення роботи в межах Ініціативи “Модельні суди”.

Сторонами детально обговорено подальші напрямки співпраці та можливі шляхи підтримки Національної школи суддів України у питання суддівської освіти.

Партнери також попередньо погодили ініціативу проведення Національною школою суддів України спільно з Проєктом ЄС “Право-Justice” в червні поточного року міжнародної конференції щодо обміну досвідом розгляду воєнних злочинів судами країн Європи, на території яких була здійснена воєнна агресія, проведення спільних навчальних заходів для прокурорів і суддів щодо збирання, оформлення та представлення в судовому засіданні доказів воєнних злочинів. Зацікавленість української сторони викликала інформація про гібридне судочинство – практика розгляду справ про воєнні злочини за участі національних і міжнародних судів, що могло б стати предметом обговорення на навчальному заході.