Національна школа суддів України

Обговорення особливостей кримінального провадження щодо неповнолітніх

8 грудня 2017 року в місті Чернівцях місцевим регіональним відділенням Національної школи суддів України проведено всеукраїнський  семінар у формі круглого столу з метою підвищення рівня кваліфікації суддів місцевих загальних судів на тему:  “Особливості кримінального  провадження  щодо неповнолітніх”.

Відкрив захід директор Чернівецького регіонального відділення Анатолій Огородник, який ознайомив суддів  з метою та регламентом семінару.

У заході взяли участь 25 суддів місцевих загальних судів Дніпропетровської,  Рівненської, Хмельницької,  Полтавської та інших областей.

Основне завдання семінару – надати практичні  поради та рекомендації суддям щодо розуміння та застосування  національного законодавства та норм міжнародного права, спрямованих на досягнення найкращих інтересів неповнолітніх та принципу їх реабілітації і перевиховання.

Для проведення семінару запрошено суддю   Апеляційного суду Чернівецької області Галину Станковську, науковців Чернівецького юридичного інституту Національного університету “Одеська юридична академія” – завідувача кафедри кримінальної юстиції, доктора юридичних наук  Василя Юрчишина та доцента цієї ж кафедри,   кандидата юридичних наук Василя Савченка.

Семінар розпочався з огляду міжнародних стандартів у сфері кримінальних проваджень щодо неповнолітніх. У своїй доповіді Василь Савченко звернув увагу на аспекти, висвітлені в міжнародних актах рекомендаційного характеру та Конвенції  про права дитини.

Галина Станковська  детально запинилася на розгляді  актуальних питань  щодо особливостей призначення покарання, звільнення від відбування  покарання з випробуванням, застосування примусових заходів виховного характеру.

Роль прокурора в забезпеченні прав неповнолітнього у кримінальному процесі розкрив Василь Юрчишин.

Під час семінару судді взяли участь у дискусіях, виконали індивідуальні та практичні завдання, обмінялися професійним досвідом, а  викладачі надали відповіді на всі поставленні учасниками запитання.