Національна школа суддів України

Обговорення проблемних питань застосування норм Господарського процесуального кодексу України

1–5 жовтня 2018 року в місті Дніпрі місцеве регіональне відділення Національної школи суддів України проводить підготовку помічників суддів окружних та апеляційних господарських судів  Дніпропетровської, Кіровоградської та Запорізької областей.

Заступник директора, кандидат наук з державного управління Алла Баштанник ознайомила слухачів з програмою підготовки, регламентом заходу,  інтерактивними методами навчання, які використовуються в Національній школі суддів України, та представила викладачів. 

У ході підготовки суддя Максим Таус проведе інтерактивні лекції щодо актуальних питань судової реформи відповідно до Стратегії реформування судоустрою, судочинства та суміжних правових інститутів на 2015–2020 роки та зупиниться на діяльності органів суддівського самоврядування.

Суддя Марина Власенко розповість про запобігання ефекту професійного вигорання працівників апарату суду, покращення навичок комунікації у роботі з людьми з особливими потребами, зупиниться на розгляді етичних основ судової діяльності.

Актуальною для учасників підготовки буде лекція судді, заступника голови суду Ніни Камші про особливості провадження у справах про банкрутство і проблемні питання застосування господарських процесуальних строків у справах про банкрутство.

Суддя Михайло Ніколенко зосередить увагу на існуванні колізії між господарською та адміністративною юрисдикціями, а також розповість про порядок повідомлення нерезидента України при розгляді судової справи.

Керівник Дніпропетровського обласного об’єднання “Адвокат”, член Ради Спілки адвокатів України Світлана Торопчина-Агалакова обговорить зі слухачами проблему взаємодії судів із засобами масової інформації щодо забезпечення об’єктивного і неупередженого висвітлення діяльності суду.

Практично значущою для помічників суддів буде інтерактивна лекція судді Івана Колісника, який розповість про належність та допустимість доказів при вирішенні господарських спорів та зупиниться на питаннях формалізації електронних доказів у господарському процесі.

Доцент кафедри адміністративного права, процесу та адміністративної діяльності Дніпропетровського державного університету внутрішніх справ, кандидат юридичних наук Денис Голобородько особливу увагу приділить тлумаченню норм антикорупційного законодавства, конфлікту інтересів і проблемним питанням заповнення електронних декларацій.

Суддя Олексій Іванов розповість про наслідки визнання господарського зобов’язання недійсним і практику застосування одночасного стягнення пені та штрафу за порушення грошового зобов’язання за договором.

 Разом із суддею, кандидатом юридичних наук Оксаною Ярешко слухачі поглиблять знання щодо застосування норм ГПК України в новій редакції і ознайомляться із судовою практикою вирішення позовів про визнання права власності на самочинно побудовані будівлі.

Суддя Микола Перекопський ознайомить з методикою оптимізації робочого часу і розповість про побудову стратегії кар’єрного зростання та саморозвитку працівників апаратів судів.

Також в межах підготовки буду проведено тренінг на тему: “Захист права власності у світлі статті 1 Першого протоколу до Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод та практики Європейського суду з прав людини”, який проведуть досвідченні судді-тренери.

Повний текст програми підготовки помічників суддів окружних та апеляційних судів розміщено на веб-сайті Національної школи суддів України в розділі “Підготовка працівників апаратів судів”.