Національна школа суддів України

Обговорення з працівниками апаратів судів нової редакції українського правопису

3 липня 2019 року в місті Дніпрі місцевим регіональним відділенням Національної школи суддів України проведено семінар для працівників апаратів місцевих та апеляційних судів на тему: “Українське ділове мовлення. Мистецтво правового письма. Нова редакція українського правопису”.

З вітальними словами перед слухачами виступив директор регіонального відділення, суддя у відставці, заслужений юрист України Олександр Мартиненко, який ознайомив учасників з метою і регламентом заходу та представив викладача – доцента кафедри української та іноземних мов Дніпропетровського регіонального інституту державного управління Національної академії державного управління при Президентові України, кандидата філологічних наук Неоніллу Баракатову.

Заступник директора, кандидат наук з державного управління Алла Баштанник привітала учасників і звернула увагу на необхідність постійного вдосконалення рівня володіння діловою українською мовою у професійній діяльності працівників апаратів судів: “Кабінет Міністрів України  22 травня 2019 року схвалив нову редакцію Українського правопису, яка замінить версію 1999 року. Оскільки, із 3 червня 2019 року ці правила почали діяти, особливої уваги потребує вивчення змін у сучасній мовно-писемній практиці, правил написання нових запозичених слів і нових власних назв, уникнення застосування застарілих формулювань орфографічних норм”.

Неонілла Баракатова коротко розповіла про історію українського правопису і зосередила увагу на оновлених правописних нормах сучасної української мови в юридичному підстилі офіційно-ділового стилю. Під час виконання практичних завдань учасники мали можливість поглибити знання щодо етикету усного й писемного мовлення, а також щодо граматичних структур мови судочинства.

Наприкінці заходу викладачка провела усне експрес-опитування та відповіла на всі запитання учасників.

З повними текстом програми підготовки працівників апаратів місцевих та апеляційних судів можна ознайомитися на веб-сайті Національної школи суддів України.